„Klubrádió
Megbeszéljük...

Karácsony a népszavazások elkaszálásáról: A kormány kiszervezte a piszkos munkát az Alkotmánybíróságnak

18/05/2022 19:18

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Fontosnak tartja Karácsony Gergely, hogy a fővárosiak véleményüket a Fudan-ügyről, és az álláskeresési járadék meghosszabbításáról, valamilyen módon mégis ki tudják fejezni. A főpolgármester megjegyezte, a helyi népszavazás nem járható út, mert olyan kérdésről van szó, amelyről parlamenti döntés született. Az Alkotmánybíróság döntésével kapcsolatban megjegyezte, hogy a kormány "abszurd és hazug érvelése" alapján politikai döntést hozott a testület.

2022. május 18. Megbeszéljük - részlet 21.04.18. Karácsony Gergely
10:25
00:00

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, Alaptörvény-ellenesnek minősítette és megsemmisítette az Alkotmánybíróság (AB) a Kúria népszavazási kérdés hitelesítése tárgyában hozott végzéseit. Az Alkotmánybíróság döntése szerint a Fudan Egyetem ügyében a nemzetközi szerződés miatt, az álláskeresési járadék ügyében pedig a költségvetés érintettsége miatt nem lehet országos népszavazást tartani.

"Az elmúlt időszakban egyre kevésbé hittem abban, hogy lehetséges megtartani a népszavazásokat" – Karácsony Gergely a Klubrádiónak. A főpolgármester megjegyezte, ő is olvasta a kormány az Alkotmánybíróságnak címzett levelét. Az "abszurd és hazug érvelést" tartalmazó levélnek megfelelő döntés alapján úgy látja, hogy keresztet vethetünk az Alkotmánybíróságra, mint olyan intézményre, amely az alkotmányosság garanciáját jelenti.

"Az Ab többsége politikai testületté vált, és azok az alkotmánybírók, akik lelkiismeretesen végzik a munkájukat, nem tudják megakadályozni ezeket a döntéseket, legfeljebb különvéleményeket fogalmaznak meg, amelyek világossá teszik, hogy politikai döntés született" – mondta.

Karácsony szerint a népszavazási kérdések elkaszálásának piszkos munkáját kiszervezte a kormány az Alkotmánybíróságnak.

Hozzátette, fontosnak tartja, hogy a fővárosiak véleményüket a Fudan-ügyről, és az álláskeresési járadék meghosszabbításáról, valamilyen módon mégis ki tudják fejezni. A helyi népszavazás nem járható út, hiszen egy parlamenti döntéssel szemben nem lehet ilyen módon döntést hozni, így más módot kell találni, de Karácsony úgy gondolja, hogy a két kérdést nem szabad elengedni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Karácsony Gergellyel
2022.05.18., szerda 16:45
Riporter: Bolgár György