„Klubrádió
A lényeg

Baranyi szerint a Fudan-népszavazás leállítása "az alkotmányosság megerőszakolása”

18/05/2022 17:06

| Szerző: Klubrádió

„Az Alkotmánybíróság döntése az alkotmányosság megerőszakolása, nevetséges, nonszensz” – jelentette ki a hvg.hu-nak Baranyi Krisztina arra reagálva, hogy az Alkotmánybíróság szerdán elkaszálta a Fudanról és az álláskeresési járadék meghosszabbításáról szóló ellenzéki népszavazási kérdéseket. A ferencvárosi polgármester most a helyi népszavazásban bízik.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Alaptörvény-ellenesnek minősítette és megsemmisítette az Alkotmánybíróság (AB) a Kúria népszavazási kérdés hitelesítéséről hozott végzéseit. Az Ab döntése szerint a Fudan Egyetem ügyében a nemzetközi szerződés miatt, az álláskeresési járadék ügyében pedig a költségvetés érintettsége miatt nem lehet országos népszavazást tartani – közölte a testület. 

Erre reagált a hvg.hu-nak Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere. A IX. kerületbe tervezik a kínai Fudan Egyetemet, amely az ellenzék szerint kiszorítaná az egyetemistáknak olcsó lakhatási lehetőséget jelentő Diákvárost.

„Az Alkotmánybíróság döntése az alkotmányosság megerőszakolása, nevetséges, nonszensz” – jelentette ki a hvg.hu-nak Baranyi Krisztina a portálnak. Baranyi azt mondta, így már csupán egyetlen lehetőségük maradt arra, hogy megakadályozzák a Fudan Egyetem Magyarországra érkezését: helyi szinten írnak ki népszavazásokat. Helyi szint alatt Baranyi Budapestet, illetve Ferencvárost érti.

Karácsony Gergely élesen bírálta a döntést, a Facebookon azt írta, „úgy tűnik, a kormánypártok csak hivatkozni szeretnek a népre, de igazából félnek tőle. Az Alkotmánybíróság, amely az erkölcsi integritására egykor minden magyar büszkesége lehetett, néhány tiszteletre méltó kivételtől eltekintve mára zugügyvédi mentalitású pártkatonák gyülekezőhelye lett”. Hozzátette, meg kell találni a módját, hogy legalább a budapestiek elmondhassák a véleményüket ezekben a kérdésekben. 

(Kiemelt kép: Baranyi Krisztina/Facebook)