„Klubrádió
A lényeg

Karácsony Gergelyt megbüntette a választási bizottság

11/05/2022 13:40

600 darab aláírásgyűjtő ívet nem juttatott vissza Karácsony Gergely főpolgármester a Nemzeti Választási Bizottsághoz, ezért a testület több mint félmillió forint bírságot szabott ki Karácsonyra. Az MTI szerint a főpolgármester magánszemélyként tavaly két kérdésben (Fudan egyetem, álláskeresési járadék) kezdeményezett népszavazást, és az aláírásgyűjtő íveket január 21-én adta le.

Az NVB március 9-én állapította meg, hogy mindkét kezdeményezéshez összegyűlt a szükséges, legalább kétszázezer érvényes aláírás.

Az NVB megbízott tagjainak eskütétele az Országházban
 
Az NVB megbízott tagjainak eskütétele az Országházban
 
Budapest, 2022. május 5. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke (b2), valamint Avarkeszi Dezső (DK), Csonka Krisztián (LMP), Litresits András (MSZP) és Fazekas Tamás (Párbeszéd), a Nemzeti Választási Bizottságba (NVB) jelölt megbízott tagok (j-b) az Országház Gobelin termében tartott eskütételen 2022. május 5-én. MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán
 

 

A jogszabály szerint valamennyi aláírásgyűjtő ívet vissza kell juttatni a Nemzeti Választási Irodához, és mint az MTI írja, az NVB-nek a vissza nem vitt ívek miatt bírságot kell kiszabnia, ívenként 800 forintot. Az NVB a szerdai ülésén egyhangú döntéssel megállapította:

  • A Fudan egyetem ügyében az átvett 51 667 aláírásgyűjtő ívből határidőig 326 ívet nem adott le Karácsony Gergely. A bírság ezért 260 800 forint.
  • Az álláskeresési járadék ügyében kezdeményezett népszavazásnál 322 ív hiánya miatt 257 600 forint a büntetés.

Az NVB határozata ellen a bírósághoz lehet fordulni, így az nem jogerős.

Érdekes részlete az MTI tájékoztatásának, hogy abban szó esik a gyermekvédelminek nevezett homofób népszavazásról, de nem írják le, hogy mi lett az eredménye. Íme: "Az NVB elfogadta a gyermekvédelmi kérdésekről rendezett országos népszavazások adatairól szóló közleményét is. A bizottság törvényben előírt kötelezettsége a népszavazások eredményének közzététele; a közleményt a testület a honlapján és a Magyar Közlönyben hozza nyilvánosságra.

Az április 3-ai népszavazás eredményét az NVB április 25-én állapította meg, és az - jogorvosalt hiányában - április 28-án emelkedett jogerőre."

További izgalmak is történtek a testület szerdai ülésén, például már a DK, az LMP, a Párbeszéd és az MSZP delegáltjával kiegészülve tartották meg az ülést. Az NVB-nek hét, az Országgyűlés által választott tagja van, de az Országgyűlésben frakcióval rendelkező pártok is küldhetnek megbízottat a testületbe. A négy delegált tag a múlt héten letette esküjét, így a szerdai ülésen már részt vehettek.