„Klubrádió
Hetes Stúdió

Ipolytölgyes önkormányzata nyerte Európa legrégebbi társadalmi innovációs díját

7/05/2023 10:01

| Szerző: Bodnár Barna/Klubrádió

A SozialMarie Európa legrégebbi társadalmi innovációs díja, amelyet 2005 óta minden év május 1-jén ítélnek oda olyan kiemelkedő kezdeményezéseknek, amelyek újszerű megoldásokat terveznek és valósítanak meg helyi társadalmi problémákra. Idén az elismerés mellett komoly pénzdíjjal járó első és harmadik helyen is magyarok végeztek, illetve a különdíjasok között is több hazai szervezet volt. Bodnár Barna a díjátadón járt, az ő összefoglalója következik.

2023. május 06. Hetes Stúdió-részlet (2023.05.06.) Bodnár Barna riportja
12:21
00:00

Május elsején, Bécsben, ünnepélyes keretek között adták át az idei SozialMarie díjat, amelyet 2005-ben alapított az osztrák Unruhe Magánalapítvány, hogy olyan innovatív megoldásokat jutalmazzon vele, amelyek akkut társadalmi problémákra nyújtanak megoldást. Az idei jelöltek között több magyar szereplőt is találhattunk, akik közül a 15 ezer euróval járó első díjat az ipolytölgyesi önkormányzat nevében Radnai Bertalan polgármester vehette át, az 5 ezer eurós harmadik helyen az EMMA Egyesület végzett, az egyik kétezer eurót érő különdíjat pedig egy a BMSZKI (Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei) által megvalósított projekt nyerte el, a Van Helyed! rendszer pedig szintén különdíjat kapott.

A 15 ezer euróval járó első helyet Ipolytölgyes önkormányzata nyerte. A Hosszúlétra elnevezésű kezdeményezés keretén belül az önkormányzat tulajdonában lévő eszközöket, szolgáltatásokat a falu lakosai kölcsönvehetik, így nem kell egy-egy munkához költséges szerszámokat, gépeket vásárolniuk. Radnai Bertalan polgármester azt mondta, ez nem csak a polgárok életminőségét javítja, de a közösséghez tartozás érzését is növeli, ráadásul környezetvédelmi szempontból is előnyös és fenntartható ez a kölcsönzési modell.

 
Ipolytölgyes nyerte a SozialMarie díját
 
Radnai Bertalan, Ioplytölgyes polgármestere átveszi a SozialMarie díját 2023. május 1-én. Forrás:
 SozialMarie-Facebook
 

A BMSZKI (Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei) egy kétezer euróval járó különdíjat nyert el traumaérzékeny szemléletű nőgyógyászati szakellátás elnevezésű kezdeményezésével.

A SozialMarie korábbi, 2020-as győztese a magyar Nyomtass Te is! egy pártoktól független közösségi hetilap és mozgalom, amely a hiteles információktól elzárt településekre juttatja el a valódi híreket. Különlegessége, hogy bárki lehet a lap terjesztője.

Az idén 19. alkalommal odaítélt elismeréssel a SozialMarie 15 további, közép-európai projekteket tüntetett ki, amelyek helyi társadalmi problémákra adnak példamutató válaszokat.

A teljes riportot a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Hetes Stúdió/Bodnár Barna riportja
2023. május 06., szombat 15:42