„Klubrádió
Szerepvállalás

Innováció és elismerés

15/05/2022 17:40

| Szerző: Bíró Bori/Klubrádió

A SozialMarie társadalmi innováció díj két kitüntetett magyar projektjének illetékese Kende Ágnes és Pancsovay Zita mesél munkájáról.

2022. május 14. Szerepvállalás (2022. május 14., szombat 18:05)
25:18
00:00
Műsorvezetők: Bíró Bori Szerkesztők: Bíró Bori

A SozialMarie a legrégebbi európai társadalmi innováció díj, amely 2005 óta minden évben 15 kiemelkedő projektet díjaz, és a pénzbeli elismerés mellett elsősorban a társadalmi innovációk nyilvános platformját kínálja Közép-Kelet-Európában. A pályázatok Ausztria, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Horvátország és Szlovénia területéről érkeznek. A szakmai zsűri 6 különböző ország 275 pályázata közül választotta ki az idei 3 fődíjas és további 12 nyertes projektet, köztük 3 kiváló magyar kezdeményezést. Közülük szombaton kettőt mutattunk be.

A Befogadó óvodák a roma gyerekek deszegregációjért dolgozik Budapest VIII. kerületi óvodáiban deszegregációs és inkluzív intézkedések megvalósításával és az óvodapedagógiai módszertan megújításával. A civil szervezetek és az önkormányzat összefogásával a cél egy olyan fenntartható integrációs modell és inkluzív óvodarendszer kialakítása, amely minden gyerek fejlődését támogatja és képes kompenzálni a társadalmi és az etnikai származásból eredő hátrányokat. Kende Ágnes, a Rosa Parks alapítvány szakmai vezetője avatott be a részletekbe.

A műsor második felébem az Etesd a dokit mutattuk be, amely gyorsan reagált a COVID-19 világjárvány okozta akut és összetett kihívásra. A projektcsapat személyes és szakmai hálózatait felhasználva azonosította és adaptálta programját, hogy egyszerre több érintett közösséget - az egészségügyi és a gasztronómiai dolgozókat - támogathasson. Megoldásuk válasz egyszerre több társadalmi kihívásra: a járvány okozta egészségügy megnőtt terheire, munkahelyek elvesztésére és az élelmiszer-pazarlásra. A projekt képviselője, Pancsovay Zita volt a vendégem.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Szerepvállalás
2022.05.14., szombat 18:00
Szerkesztő/Műsorvezető: Bíró Bori