„Klubrádió
Megbeszéljük...

Horn Gábor: Végtelenül rosszízű Orbán atombombás hasonlata

31/05/2022 19:33

| Szerző: Klubrádió

Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke végtelenül rosszízűnek tartja a miniszterelnök atombombás hasonlatát az orosz olajembargóval kapcsolatban, hiszen a szomszédban egy ország számára ez reális fenyegetettség, itt meg „azzal szórakozunk, hogy mi lesz a rezsicsökkentéssel”. Ócska kommunikációs játszmának nevezte, hogy Orbán az EU-ban egy csomó mindenbe belemegy, de itt elmondja „egy jó kis homofób szöveg mellett”, hogy marad a 480 forintos benzinár. 

2022. május 31. Megbeszéljük / részlet, Horn Gábor (22.05.31.)
13:18
00:00

Orbán Viktor miniszterelnök szó szerint győzelmi jelentésnek nevezte Facebook-posztjában, hogy az orosz olaj embargójáról elfogadott európai uniós csomag végül tartalmaz olyan kivételeket, amelyek Magyarország és más országok megbékítését célozzák. Igaz, Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök szerint a megállapodás gyakorlatilag 90 százalékban tilalom alá helyezi az orosz olaj behozatalát az év végéig.

Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke szerint nehéz arra válaszolni, hogy tényleg győzött-e Orbán Viktor Brüsszelben az olajembargó ügyében, mert még nem látjuk a döntés részleteit. Hozzátette, amiről szó van, az az Európába szállított orosz olaj 5 százaléka, a magyar (2 százalék), a cseh és a szlovák szállítással együtt. Ez nem rendíti meg az uniós szankciókat – tette hozzá.

Végtelenül rosszízűnek tartja a miniszterelnök atombombás hasonlatát, hiszen a szomszédban egy ország számára ez reális fenyegetettség, itt meg „azzal szórakozunk, hogy mi lesz a rezsicsökkentéssel”. Lehet, hogy Orbán Viktor győzött, mert ezt a sajátjai számára, kommunikációs szinten el tudja adni győzelemnek, de Ukrajna biztosan nem nevezhető győztesnek, pedig az ő megsegítésük közös ügyünk. Hiába mondja el Orbán naponta többször, hogy ez nem a mi háborúnk, mégis az, mert arról van szó, hogy kézben lehet-e tartani azt, amit lényegében 1945 óta kézben tart a nyugati világ, ezt a fajta kiszámíthatóbb világrendet. Ebben nagyon felelőtlenül viselkedik a magyar miniszterelnök – vélekedett –, és ez nem a magyarok, hanem az ő és a kommunikációs szakemberei felelőtlensége. Orbán ezt csak kommunikációs játszmának tekinti, ahogy a választásoknál is.

Horn Gábor megismételte: felelőtlenségnek tartja ezt az ide lépek, oda lépek–taktikát, amelynek része, hogy Orbán az EU-ban egy csomó mindenbe belemegy, de itt elmondja „egy jó kis homofób szöveg mellett”, hogy marad a 480 forintos benzinár. Szerinte ez nagyon rosszízű, ócska hazugságra épülő kommunikációs játszma. A lényeg pedig, hogy Európa tisztességesebb fele odaállt most Ukrajna mellé, és ebben nincs benne a magyar kormány – nem a magyarok –, ami inkább szomorú, nem tekinthető győzelemnek.

Mit tehetne az ellenzék?

Horn Gábor jelezte, nem ragaszkodik ahhoz, hogy egy ekkora bukás után az egész ellenzék ugyanazt mondja, de legyen megoldási javaslatuk. Ha például három-négy hete az ellenzék pártjai elkezdték volna mondani, hogy nem az a megoldás, hogy a magyar kormány fenyegeti az ukránoknak segíteni akaró EU-t a szankciókkal kapcsolatban, de igenis hagyni kell időt az országnak a felkészülésre, akkor el lehetne könyvelni, hogy Orbánnal szemben egy olyan alternatíva nyert, amelyben az EU megtette, amit meg kellett tennie, a magyarok, a szlovákok és a csehek pedig kaptak némi menekülőutat.

Mondhatta volna akár egy ellenzéki vezető azt is, hogy üljön le tárgyalni a magyar kormány a csehekkel, a szlovákokkal és a lengyelekkel (hiszen Orbán korábban csodafegyvernek is tartotta a visegrádi négyeket), és legyen közös álláspontjuk. Ezek mind azt jelentették volna, hogy a szűkös kommunikációs lehetőségek ellenére is van alternatív megoldás, nem kell folyamatosan követni a miniszterelnököt és mondani az ellenkezőjét annak, amit éppen képvisel.

Beszélt arról is, hogy egy 2000 milliárdos, súlyos gazdasági megszorító csomag közepén vagyunk, akárminek is nevezi a kormány, és ennek vannak súlyos következményei, a 10 százalék fölötti infláció, a lelassuló beruházások, a visszafogott fejlődés.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2022. május 31., kedd 16:45
Műsorvezető: Bolgár György