„Klubrádió
A lényeg

Olajoshordókkal tiltakozott a Kossuth téren a Greenpeace Magyarország olajembargó-vétója ellen

30/05/2022 13:29

| Szerző: Klubrádió

A Greenpeace azt követeli, hogy a magyar kormány is mondjon határozott nemet az orosz olajra.

A hétfői akció aktualitását az adta, hogy eredetileg az Európai Unió heti csúcstalálkozóján akartak dönteni az Oroszország ellen bevezetendő olajembargóról, Orbán Viktor azonban még a múlt héten jelezte, hogy nem tárgyal az orosz olaj importjának tilalmáról.

A Greenpeace munkatársai a demonstráción kiemelték, mindent meg kell tennünk azért, hogy ne finanszírozzuk Putyin háborúját a szomszédban. "Az orosz olajról való leválás nem lehet alkudozás tárgya, hiszen a véres fosszilisekből finanszírozott háború miatt napról napra nő az emberáldozatok száma Ukrajnában. Az Európai Tanács ma kezdődő ülésén dönteni kell az orosz olajra vonatkozó teljes embargóról, ami minden tagállamra érvényes lenne. Ez az egyedüli vállalható út mind morálisan, mind pedig klímavédelmi szempontból. Eddigi információink alapján viszont a magyar miniszterelnök nem így gondolja" – írják a Facebookon.

A magyar miniszterelnöktől azt várja el a Greenpeace, hogy a magyar kormány ne vétózza meg az orosz olaj elleni embargót: "Azt követeljük Orbán Viktortól: ne gátolja meg, hogy az Unió embargót vessen ki az orosz olajra. A magyar kormánynak az lenne a feladata, hogy minden eszközével ösztönözze a megújulók terjedését, és radikális energiatakarékossági intézkedéseket vezessen be".

 Az akcióról készült videó itt nézhető meg: