„Klubrádió
A lényeg

Megállapodtak az uniós olajszankcióról, Orbán nem vétózott, de megvédte a "rezsicsökkenést"

31/05/2022 07:25

| Szerző: Klubrádió

Európa meghozta a háború kitörése óta eddigi legnagyobb áldozatot. Bár kérdéses volt, hogy lesz-e közös nevező a hétfői csúcstalálkozón, végül nem sokkal éjfél előtt mégis megállapodtak az olajembargóról. A tilalom ugyanakkor átmeneti kivételként nem vonatkozik a csővezetéken szállított kőolajra, Magyarország mentesül az embargó alól, hazánkba a Barátság vezetéken érkezik az olaj.

Az uniós állam- és kormányfők megállapodtak az uniós olajszankcióról, bár részleges megegyezés született az orosz olajimportról, amit a tankhajókon érkező kőolaj esetében tiltottak be. A tilalom ugyanakkor átmeneti kivételként nem vonatkozik a csővezetéken szállított kőolajra. Magyarországra a Barátság vezetéken érkezik az olaj. Szintén Magyarország kezdeményezésére vészhelyzeti intézkedésekről is döntöttek arra az esetre, ha az olajszállítás hirtelen megszakadna, például az Ukrajnán keresztül futó vezetékszakasszal történne valami.

A szankciós megállapodásban szerepel még az is, hogy az orosz Sberbankot is kizárják a a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből, illetve hogy 9 milliárd eurós uniós gazdasági segélycsomagot állítanak össze Ukrajnának

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Twitteren azt írja, hogy megállapodtak a hatodik szankciócsomagról, a megegyezés az Európába érkező orosz olaj kétharmadára terjed ki, azonnal leállt az orosz olajimport 75 százaléka, az év végéig pedig a 90 százaléka.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is azt írta, hogy a csövön érkező olajra adott mentesség csak ideiglenes, az év végéig az orosz olajexport 90 százalékát beszüntetik.

Orbán Viktor szerint ismét megvédtük a rezsicsökkentést, illetve "sikerült visszavernünk a Bizottságnak azt a javaslatát, amely betiltotta volna az Oroszországból származó olaj használatát Magyarországon”.

Orbán azt is mondta, hogy Európa a szankciók miatt "egy világgazdasági válság szélén” táncol. A miniszterelnök szerint ilyen körülmények között "kibírhatalan lett volna számunkra, hogyha drágább olajjal kell működtetnünk a magyar gazdaságot".

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy "van elég bajunk enélkül is. Egekben vannak az energiaárak, magas az infláció, és a szankciók miatt egész Európa egy világgazdasági válság szélén táncol. Ilyen körülmények között kibírhatatlan lett volna számunkra, ha drágább olajjal kell működtetnünk a magyar gazdaságot. Ez felért volna egy atombombával. De ezt sikerült elkerülni. (...) Olyan megállapodást hoztunk tető alá, amely kimondja, hogy azok az országok, amelyek az olajat csövön keresztül kapják, továbbra is a régi feltételekkel folytathatják a gazdálkodásukat. A családok ma este nyugodtan aludhatnak, a leghajmeresztőbb ötletet sikerült kivédeni".

(Forrás: 24.hu, 444.hu, MTI)