„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Horn Gábor szerint Márki-Zay olyan, mintha mi lennénk, Gyurcsányon csodálkozik

21/10/2021 15:15

| Szerző: Klubrádió/szg

Horn Gábor, a Republikon alapítvány elnöke szerint az Orbán-rendszerrel szemben kell valamiféle reveláció, katarzis. Ezt érzi a Márki-Zay jelenségben, hogy megjelenik valaki, „akiről az ember elhiszi”. A volt SZDSZ-es országgyûlési képviselő, államtitkár hozzátette: abban az elemzők is egyetértettek, hogy Dobrev Klára nem tudja megnyerni az előválasztást. Ezért nem érti, miért élte bele magát Gyurcsány Ferenc is ebbe a reménytelen helyzetbe, pedig a volt miniszterelnök indulatos videója ezt mutatja.

2021. október 21. Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. október 21., csütörtök 09:00): Horn Gábor
50:07
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Horn Gábort, a Republikon alapítvány elnökét a Magyar Narancsnak adott interjúja apropóján kérdeztük, amelyben a többi között azt mondta az előválasztásról: „túl érdekes lett a dolog”. Úgy gondolja, az Orbán rendszerrel szemben csak valami nagyon radikális megoldás jöhet; nem gondolja, hogy ez forradalom lenne, de kell reveláció, katarzis, hogy szembe tudjunk nézni azzal, amivel már 11 éve nem. Ezt érzi a Márki-Zay jelenségben, hogy megjelenik valaki, „akiről az ember elhiszi”.

Érzi a magyar közgondolkodást

Van egy langymeleg, zárt világ az ellenzékben, amelyből ő valahogy kitört. Hogy ez mennyire tudatos, az nem tudni, de szerinte sokkal tudatosabb, mint gondoljuk. Sokszor lehetett azt gondolni, hogy mennyit hibázott, rosszat mondott, de mindig bocsánatot kért, ami nagyon fontos pozitív tulajdonság, politikusokra nem jellemző, inkább elsunnyogják. Ebben is érez tudatosságot, mintha Márki-Zay Péter érezné, hogy működik a magyar közgondolkodás, kielégíti azt, miközben szembekerül az ellenzéki értelmiséggel konkrét kérdésekben.

Példaként említette, amikor Márki-Zay arról beszélt, hogy rá lehet-e csapni a gyerek fenekére. Horn Gábor szerint ez abszolút elkerülhető, ő maga se kapott pofont és a gyerekeinek se adott, de mindenki küzd vele, mondjuk, amikor a gyerek harmadszor is átszalad a piroson, pedig meg kellene értenie, hogy nem szabad. (Márki-Zay) „olyan, mintha mi lennénk”, közülünk való, együtt tudunk vele élni, miközben kiszámíthatatlan politikai szereplő – fogalmazott.

Konzervatív liberális, nem Trump

Márki-Zayról azt mondta: gazdasági téren konzervatív liberális álláspontot képvisel, ami elég messze megy a „szociális demagógiában” Orbánnal versenyezni kívánóktól. Szerinte nem lehet többet ígérni Orbánnál, aki az elmúlt fél évben túllépte a Fidesz által állított kereteket. A költségvetéspoltika eddig következetes volt – csak a „hülye” látványberuházások emelkedtek ki belőle –, ezt rúgta fel a miniszterelnök a mostani ígéretcunamival. Márki-Zay ebben racionálisabb álláspontra helyezkedik. Hozzátette: a Fidesz családtámogatási rendszerét rendkívül igazságtalannak tartja, és az nem tetszik neki, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester ezt fenntartaná.

Márki-Zay sikereinek egyik fontos szempontja a politikaellenesség, amit ő, mint lehetőséget kínál – fogalmazott. A volt államtitkár sokszor hallotta a Trump-hasonlatot az előválasztás győztesével kapcsolatban, de szerinte a Trump-jelenség másról szólt. Donald Trump politikai értelemben előzmény nélküli szereplő, Márki-Zay mögött pedig van politikai teljesítmény, megnyert két választást lehetetlen helyzetben, ott, ahol senki nem gondolta volna, széles összefogásra építve. Hozzáfűzte: van egy széleskörű politikai szövetség Orbán világával szemben a radikális jobboldaltól a zöldekig, és ennek eddig nem volt arca.

„Dobrev nem tudta volna megnyerni”

Nem érti, miért élte bele magát a DK abba a saját maga által létrehozott történetbe, hogy Dobrev nyerhet. Szerinte abban az elemzők is egyetértettek, hogy Dobrev Klára nem tudja megnyerni az előválasztást. Hozzátette: Dobrev talán akkor se nyert volna, ha nem lép vissza Karácsony Gergely és hárman maradnak versenyben. Ugyanis – és ezt talán érzékelte Karácsony is – olyan dinamikusan jött fel Márki-Zay, hogy talán úgy járt volna a főpolgármester, mint Fekete-Győr András, akinek 3,5 százalékkal kellett elkullognia. Ezzel együtt Gyurcsány Ferenc tényleg tud valamit, „az ő igazolása maga a DK”. Noha 2009-ben gyakorlatilag elküldték az MSZP-ből, mára ott van mögötte egy 800 ezres politikai közösség, talán a legjelentősebb az ellenzéken belül, de látni kell a határait – mondta.

Műsorvezetőnk felvetette, hogy Gyurcsány Ferenc (bár talán csak kisiklás volt) mintha felmondta volna az előválasztás egy részét, amikor a DK-tábornak értékelte az előválasztást, nem ejtette ki Márki-Zay Péter nevét, és azt mondta, hogy miniszterelnöke annak van, akinek parlamenti frakciója van, és a frakciók majd megszavazzák. Van közös miniszterelnök-jelölt, vagy csak akkor lesz, ha megalakul a parlament? Horn Gábor azon nem csodálkozik, hogy „népe” elhitte, de azon igen, hogy a volt miniszterelnök is beleszeretett abba a reménytelen helyzetbe, hogy Dobrev Klára megnyerheti ezt a versenyt, pedig az indulatai ezt mutatják. Szerinte nincs olyan forgatókönyv, hogy ha az ellenzék miniszterelnököt ad, az ne Márki-Zay Péter legyen. Aki felrúgja ezt a megállapodást, „annak vége”. Kísérletek lesznek erre, már csak azért is, mert nagy hibának tartja, hogy a lista alapelveiről nem állapodtak meg, és azt márciusban kell véglegesíteni, jó sokáig velünk marad a probléma.

Arról is volt szó, hogy korábbi SZDSZ-es szereplők, Haraszti Miklós, Kőszeg Ferenc és ő is Márki-Zay Péter mellé álltak, miközben Kuncze Gábor volt belügyminiszter Dobrev Klárát támogatja. Horn Gábor szerette volna, ha ők is tudnak nyitni a jobboldal felé, mint a német FDP (Szabaddemokrata Párt).

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszás ikonra kattintva. Címlapi kép: 

Reggeli gyors/Reggeli személy
2021. október 21., csütörtök 09:00
Műsorvezető: Szénási Sándor