„Klubrádió
Esti gyors

Kéri: Dobrev Klára nem nyerte meg a vitát, Márki-Zay Péter nem vesztette el

14/10/2021 20:52

| Szerző: Klubrádió/szg

Kéri László szerint nagyon sokan azt hitték, hogy az a fajta rutin, képesség, amivel Dobrev Klára meg van áldva régóta, egy ilyen vitában lehengerlő fölényű pozícióba hozza. Meg is próbálta az elején, de Márki-Zay ezt elég jól viselte, és amikor áttértek a személyi problémákról a tartalmi kérdésekre, sokkal érdekesebb lett a vita. A politológus azt is mondta: aki talpon marad, arra a Fidesz nehéztüzérséggel fog lőni.

2021. október 14. Esti gyors / részlet, Kéri László (21.10.14.)
12:10
00:00

Egy nap telt el az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek harmadik tévévitája óta, ezt értékeltük Kéri László politológus segítségével. A Závecz Research gyors felmérése szerint Dobrev kicsivel győzött, viszont a hvg és a Telex olvasóinál hatalmasat nyert Márki-Zay Péter. Több szempontot említett, az első, hogy az előválasztás az elmúlt 15 év legfontosabb innovációja, amely a kétmillió ellenzékit és a Fidesszel elégedetleneket is hozzávéve hárommillió embert kimozdított az apátiából. Az első fázis a 106 jelölt kiválasztása volt, a második az öt miniszterelnök-jelölt, ezeken túl vagyunk. Fontos, ami most történik, de aki ezt megnyeri, nem lesz automatikusan miniszterelnök-jelölt, mert miniszterelnököt a parlament választ. Aki most győz, annak nagyon fontos feladata lesz az ellenzék egyben tartása, a kormányképesség lesz a legfontosabb.

Ilyen szempontból Kéri szerint biztató volt a szerdai vita, mert azok a pontok, amelyeken a kormányképesség múlik, azokban nem volt nagy eltérés Dobrev és Márki-Zay között. Ezek a pontok a következők: mit lehet kezdeni a Fidesz alkotmányos rendszerével, a kormány pártpolitikusokból vagy szakértőkből álljon (itt nagy a távolság, de a Németh Miklós- és a Bajnai-kormány megmutatta, hogy van átfedés, és rossz helyzetben jó teljesítményt nyújtottak), világosan látják, hogy az oktatás, az egészségügy és a népesedéspolitika az a kulcsterület, ahol a Fidesz olyan hiányokat hagy maga után, amelyekre a világ pénze nem lenne elég, a finanszírozás kérdéseiben és az adórendszert illetően vannak elég nagy véleménykülönbségek. A tegnapi vita szerinte előrelépés afelé, hogy ne a személyi kérdések domináljanak. Ugyanis vasárnap meglesz az egész összefogás szimbolikus megjelenítője, innentől lezárulnak a személyi kérdések. „Ne legyen illúziónk”, még van egy őrült nagy csata, a közös lista összeállítása. Jogos Márki-Zay azon állítása, hogy civilek nélkül nem jutnak semmire, tehát civil szereplőknek helyet is kell szorítani.

 
Dobrev Klára és Márki-Zay Péter az RTL-en
 

Dobrev nem nyert, Márki-Zay nem vesztett

Kéri László jelezte: nagyon sokan azt hitték, hogy az a fajta rutin, képesség, amivel Dobrev Klára meg van áldva régóta, egy ilyen vitában lehengerlő fölényű pozícióba hozza. Meg is próbálta az elején, olyan volt, mint amikor Gyurcsány Ferenc tizenöt éve lerohanta Orbán Viktort, aki köpni-nyelni nem tudott. „Azóta persze tud köpni”– jegyezte meg. A vitára visszatérve: Márki-Zay ezt elég jól elviselte, és amikor áttértek a személyi problémákról az érdemi kérdésekre, és onnantól sokkal érdekesebb volt a vita annak a több mint 800 ezer embernek, aki nézte.

Úgy véli, nem ez a vita lesz a sorsdöntő annak megítélésében, hogy vasárnap melyiküknek jut a két nagy feladat, megteremteni  a kormányzóképesség személyi feltételeit és egybefésülni a hat párt meg a civil szervezetek nyomásából adódó programot. Kéri László mindkettejükben látja ezt a képességet, őt nem ejti kétségbe egyikük győzelme sem. De hogy a neheze most jön, afelől ne legyen illúziója senkinek – hangsúlyozta. Hozzátette: aki talpon marad, arra a Fidesz nehéztüzérséggel fog lőni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Esti gyors
2021. október 14., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Hardy Mihály