„Klubrádió
Fülbevaló

Hangvillával az amputáció ellen

28/05/2019 15:29

| Szerző: Klubrádió

Egy rendkívül egyszerű módszerrel is jól kimutathatók cukorbetegek idegkárosodásai, így időben felfedezhető a baj, és megelőzhető az érintett végtag amputálása, amit ma még évente több ezer diabéteszesen kell elvégezni.

2019. május 28. Fülbevaló (2019. május 28., kedd 13:00)
48:10
00:00
Műsorvezetők: Kovács M. Veronika, Kovács M. Veronika

 
Pixabay
 

Naponta tíz ember veszti el alsó végtagját a cukorbetegség szövődményeként, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint. A betegek többségénél idegbántalom áll az amputációk hátterében, jelentős részük megelőzhető lenne. Ahogy megelőzhetőek lennének szemészeti szövődmények is, hiszen a diabétesz a leggyakrabban vaksághoz vezető betegség.

A Fülbevalóban arról beszélgettünk, mire készül az Egy csepp figyelem alapítvány, illetve milyen – pofonegyszerű – vizsgálattal szűrhető az amputációhoz vezető idegkárosodás. Egy rezgő hangvilla kell hozzá, amit a páciens bőréhez érintve ellenőrizhető az érzékelése. Akár ezzel a módszerrel is jól szűrhetők az idegkárosodások, és így időben alkalmazhatók a gyógyítást szolgáló terápiák, amelyekkel megelőzhetők a radikális beavatkozások, így az amputálás.

A hangvillás módszerről és a korai felismerés fontosságáról Kiss Zsófia, belgyógyász, diabetológus nyilatkozott a Klubrádiónak, valamint Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója is megszólalt a műsorban.

Fülbevaló
2019. május 28., kedd 19.00
műsorvezető: Kovács M. Veronika