„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

"Ha nincs benne színész, akkor az nem jelmez” – Szakács Györgyi az Ötösben

21/11/2021 04:35

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendége Szakács Györgyi jelmeztervező volt, majd a műsor második órájában Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2021. november 19. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2021. november 19., péntek 10:05)
81:52
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes
Forgatás közben értük utol Szakács Györgyit, aki elmondta, hogy éppen huszár egyenruhákon dolgozik. Hozzátette, nagyon nagy munka egy ilyet előállítani, és nagyon kevesen vannak, akik képesek rá. Ez megnehezített az éppen aktuális munkáját, hogy találjon munkatársakat ehhez.

Fotó: Klubrádió/KaLász
 
 

Korábban is készített huszár ruhát filmek számára, de akkor mindig a XIX. századot kellett megidéznie, azonban a mostani film még messzebbre nyúlik vissza a történelemben.  Szakács Györgyi a ruha története kapcsán a hozzá kapcsolódó történelmi tényekről is mesélt, hiszen ezekkel is tisztában kell lennie a jó jelmeztervezőnek.

Aktuális munkája bemutatása után folytatták a múltidézést, és Szakács Györgyi Szabó István A napfény íze című filmjéről mesélt, amelynek jelmezeit szintén ő tervezte. Ahogy a rendező Az ajtó című drámájához is ő tervezett ruhákat, melyeket Helen Mirren és Martina Gedeck viselt.

 

Gálvölgyi János kérdésére Szakács Györgyi elmondta, hogy a mai színészgeneráció már nem sokat tanul a jelmezekről, sem azok megfelelő módon való viseléséről. Ennek az egyik oka, hogy kevés a pénz a színházakban, így nagyon nehéz kosztümöket varrni, a másik oka, hogy ma már egyre kevésbé használnak korhű ruhákat az előadásokban.

Szakács Györgyi elmondta, hogy nagyon szerencsésnek érzi magát, hiszen a legnagyobb rendezőkkel dolgozhatott együtt. Csiszár Imrével, Ascher Tamással, Székely Gáborral és Zsámbéki Gáborral többek között.

Szakács Györgyi
 

Szakács Györgyi elmondta, nagyon fontos, hogy a jelmez összeforrjon a színésszel, ahogy az is, hogy ha kell, a jelmez háttérbe tudjon vonulni egy előadásban. Hozzátette, ebben a színházi munkában is a bizalom a leglényegesebb. Muszáj jól együttműködnie színésznek és jelmeztervezőnek. Szakács Györgyi szereti megbeszélni a színésszel, hogy milyennek képzeli a jelmezt, és főleg, hogy milyennek látja magát.

A jelmeztervező elmondta, ő még most is, ennyi év tapasztalattal a háta mögött, fontosnak tartja, hogy lerajzolja, pontosan megtervezze a készülő jelmezt. Ezt persze nem csak ő szereti, hiszen van olyan előadás, amelyhez a premier előtt már egy évvel el kell kezdeni kitalálni a jelmezeket.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Ötös – Gálvölgyi Jánossal
2021. november 19., péntek 10:00
Szerkesztő: Timár Ágnes