„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

„Humanista vagyok, embernek nem főzök” – kötetlen beszélgetés Kuncze Gáborral

22/08/2021 15:54

| Szerző: Klubrádió

A pénteki Ötösben Ámon Heni gasztroblogger helyettesítette Gálvölgyi Jánost, aki szeptemberben tér vissza új műsorokkal. Elsőként Kuncze Gáborral beszélgetett, aki szokásához híven ezúttal is viccelődve mesélt főzésről, utazásról, régi emlékekről. Utána Csaba Enikő és Bodrogi Eszter volt a műsor vendége.

2021. augusztus 20. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2021. augusztus 20., péntek 10:05)
109:02
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

Ezen a héten vendégműsorvezetőnk – akivel eddig Gálvölgyi János állandó gasztronómiai szakértő vendégeként találkozhattak a hallgatók – saját vendégeivel térben, időben és műfajok között barangolt. Az adás első fél órájában Kuncze Gáborral beszélgetett Ámon Heni

Gasztronómia

„Humanista vagyok, ezért embernek nem főzök”, viszont szépen és jól eszem – kezdte a volt belügyminiszter. Aki nem tud főzni, a felesége viszont nagyon profi („levesben utolérhetetlen, a többiben verhetetlen”). Ráadásul, tette hozzá, életének több olyan szakasza volt, amikor reggel 6-7 körül elment otthonról, és este 7-8 körül ért haza, tehát a főzés eszébe se jutott. „Egyszer a feleségem külföldre utazott, és főztem magamnak – olyan borzalmasat maga még nem evett” – indokolta meg, miért nem ez az ő pályája.

Viszont mindent megkóstol, ami jó, például a kínai (édes-savanyú levesek, pekingi kacsa), japán (szusi), olasz életeket szereti, ahogy a magyar konyhát is. A magyar konyha világszerte ismert elemei egyszerűek, finomak, a szegény ember ételei voltak, abból készültek, ami kéznél volt, mint a puliszka.

 
Ámon Heni és Kuncze Gábor
 

Utazás

Családi nyaralójuk van a Balatonnál, barátok a Bakonyban, tehát a tavak és a hegyek jönnek be neki jobban. „Huszonöt fok fölött kikapcsolok”, nem bírom a meleget, inkább beülök valahova és olvasok – mondta, hozzátéve: Floridában is ezt tette, amikor olyan forróság volt, hogy égette az emberek talpát a homok.

Elég sokat utaznak, a nászutat például egy Zsigulival csinálták végig, kempingben, büdös sátorral, ami folyton összedőlt, söröző és jól szórakozó németek között. Egyszer a piac közepén is aludtak Nantes-ban, ugyanis amikor este ott elhelyezkedtek az autóban, még nem tudták, hogy másnap jönnek az árusok. Kuncze Gábort nem nyugtatja meg az egy helyben ücsörgés, inkább a hely auráját szereti felfedezni.

„Amikor nagyon sokat kellett utazni, inkább Világosi Gábor államtitkárt küldtem”– mondta. Nem szerette a zsíroskenyér-túrákat sem, ahol öt perc tárgyalás után még öt napig dekkol valaki egy távoli helyen. Három nap alatt járta meg Amerikát és a Fülöp-szigeteket is, mert Horn Gyula miniszterelnök nem szerette, ha nincs ott a kormányülésen.

Itthon sajnos ült helikopteren: ha valami nagy katasztrófa történt, ahova riasztották a rendőröket, a tűzoltókat, akkor úgy érezte, hogy neki is ott kell lennie. De esküvőre nem ment helikopterrel, és jachton se utazott – jegyezte meg, a jelenlegi kormány bizonyos tagjaira utalva.

A folytatásban

Következőként Csaba Enikő turisztikai vállalkozó volt Ámon Heni vendége. Szóba kerültek a nagyszülőknél töltött nyaralások és a balatoni emlékek, valamit New York-i és hazai utazásairól is mesélt Csaba Enikő.

11 órától Bodrogi Eszter gasztrobloggert látta vendégül a stúdióban Ámon Heni. Nem csak receptet cseréltek, de szó esett arról, hogy miért szeretünk egy félórás utazásra is rántott csirkét csomagolni, és természetesen a kenyér ünnepe kacsán a különböző nemzetek kenyereit is végig mustrálták a műsorvezetővel.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Klubrádió

Ötös - Gálvölgyi Jánossal
2021. augusztus 20., péntek 10:05
Műsorvezető: Ámon Heni