„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Tálalási javaslat – Patyi Árpád és Patyi Szidónia ételfotósok az Ötösben

14/11/2021 09:51

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendégei Patyi Árpád és lánya, Patyi Szidónia fotóművészek voltak. A műsor második órájában Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2021. november 12. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2021. november 12., péntek 10:05)
88:56
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

Patyi Árpáddal személyes kapcsolatáról beszélgetett először Gálvölgyi János, ugyanis nyomdai fényképésznek tanultak egy időben. Patyi Árpád műsorvezetőnkkel ellentétben maradt a fotózásnál – ma elsősorban ételfotósként ismerik. Eredetileg azért indult nyomdai fényképészként a pályája, mert édesapja nyomdász volt. És ahogy ő, a lánya is a családi kötődés miatt fordult a fényképészet felé. Szidónia, bár azt gondolta, nem akar fotózással foglalkozni, mikor megtaláltak egy régi családi hangfelvételt, kiderült, hogy már kétévesen kijelentette: „fényképezős” akar lenni. Patyi Szidónia elmondta, mára neki is az ételfotózás teszi ki a munkája legnagyobb részét, de van dekoratőri végzettsége is.

Patyi Árpád a műsorban mesélt saját pályakezdetéről is. Elmondta, nyomdák és egy klinika fotósa is volt egy időben, majd az IBUSZ-hoz került, amelynek keretein belül rengeteget utazhatott és fotózott folyamatosan.

Majd a tárgyfotózás felé fordult. Fényképezett húsiparban, gyárakban, mire eljutott oda, hogy az étel, mint tárgy legyen a képei témája. Számára a bevilágítás a legfontosabb, ezt egészíti ki, hogy mi van a háttérben, milyen kiegészítő formák jelennek meg a fotón.

Patyi Árpád és Szidónia először úgy dolgoztak együtt, hogy Szidónia előkészítette az ételt, és édesapja lefényképezte. Ma már Szidónia is inkább önállóan dolgozik. Csak akkor dolgoznak együtt, ha egyszerre sok a megrendelés. Nemrég közös kiállításuk is volt.

A műsorban meséltek azokról a trükkökről, amelyeket a legtöbb ételfotós használ, a pezsgő sózástól, a kitámasztott szendvicsen át a füsttel befújt sörig. Valamint arra is kitértek, lehet-e jó ételfotókat készíteni telefonnal.

Az adást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Ötös - Gálvölgyi Jánossal
2021. november 12., péntek 10:05