„Támogassa
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Színjáték színpadon és a villamosmegállóban

26/06/2021 08:55

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János Lengyel Tamás színművésszel; valamint Baráth Györggyel, a magyar Detektív Szövetség elnökével beszélgetett.

2021. június 25. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2021. június 25., péntek 10:05)
84:33
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes
A műsor első beszélgetésében Lengyel Tamás elmondta, nem bánja, sőt büszke arra, hogy sorozatsztárnak tartják sokan. Elmondta, minőségi sorozatokban játszik, és jó érzés számára, hogy sok kedvességgel találkozik a nézők részéről.

Az interjúban arról is beszélt, hogy mikor keltette fel az érdeklődését a színészi pálya. Mint elmondta, ez a gyerekkorához köthető, és egy iskolaváltáshoz. Az anyukája javaslatára próbálta ki magát egy akkori személyiségfejlesztő csoportban, és az már egyenes út volt egy gyerek játszókörbe.

Lengyel Tamás elmondta, elsősorban a szemérmessége miatt tudott nehezen beilleszkedni mindig az új környezetekbe. Hozzátette, ez a szemérmesség az élet minden területén elkíséri. Kivéve a színpadon. Sejtése szerint ez a tisztaság, amelyet csak a színházban, vagy a kamera előtt, játék közben érez, annak köszönhető, hogy akkor „mások” mondatait kell mondania.

Azt is elmondta a színművész, hogy már a pályája legelején nagyon vágyakozott, hogy a Vígszínház társulatához tartozzon. Gyakorlati éveit ott töltötte, de akkor azt érezte, az a színpad „túl nagy” neki, ezért inkább a Radnóti Színházhoz szerződött.

Később a Vígszínházhoz került, majd legalább olyan nagy port kavart, hogy sok kollégájával együtt ő is távozott a nagy múltú intézetből Eszenyi Enikő igazgatósága miatt. Az interjúban Lengyel Tamás elmondta, jelenlegi, a Játékszínből való távozása elsősorban anyagi természetű, de amint megtudta, hogy egykori igazgatója itt is rendezni fog, megerősítette döntésében, hogy nincs maradása a Játékszínben. Lengyel Tamás katasztrófaturizmusnak minősítette, hogy Eszenyi Enikő rendezőként lehetőséget kapott több színházban.

A műsor folytatásában Baráth György magánnyomozó mesélt a munkájáról, aki elmondta, hogy a rendszerváltozás hozta el az ő életében is a változást szakmai szempontból. Korábban is rendőrként dolgozott, és 1989 után váltott a magán szektorra.

Baráth György mesélt arról, hogy a különböző történeti korokban más és más volt a magánnyomozók feladata. A világban több száz éves múltja van a magánnyomozói szakmának. A háború előtt elsősorban apró bűncselekményekkel, esetleg házasságtörések leleplezésével foglalkoztak a magánnyomozók, majd később összetettebb bűnügyek feltárása is a munkájuk közé került.

A Detektív Szövetség elnöke arról is mesélt, hogy milyen lehetőségeik vannak a magánnyomozóknak. A legális munkavégzés három részből áll, tette hozzá Baráth György, az adatgyűjtés, a személyes felderítés és a személyes megfigyelés.

Elmondta ugyanakkor a magánnyomozó, hogy természetesen korlátozottabbak a lehetőségeik, mint a rendőröknek.

Baráth György kiemelte, hogy bár romantikusan hangzik, de valóban szükséges némi bátorság, lélekjelenlét ehhez a munkához. Ezt alátámasztandó egy követés példáját hozta fel a szakember.

Ötös – Gálvölgyi Jánossal
2021. június 25. péntek 10:00
Szerkesztő: Timár Ágnes