„Klubrádió
Reggeli gyors

Még nagyobb a feszültség a Vígszínházban

20/03/2020 12:21

| Szerző: Klubrádió

Fontos, hogy ne kelljen további sebeket feltépni a nyilvánosság előtt – mondja Hegyi Barbara, aki a teátrum dolgozóit képviseli.

2020. március 20. Reggeli gyors - részlet 20.03.20. Hegyi Barbara
08:52
00:00

A színház egy nagyon érzékeny hely, törékeny emberekkel. Most, hogy Eszenyi Enikő visszavonta igazgatói pályázatát és elhagyja a Vígszínházat, még az eddiginél is nagyobb a feszültség, a bizonytalanság. A vírusveszély miatt ez a színház sem működik, de a színészek és más kollégák tartják egymással a kapcsolatot. Az igazgatónő így indokolta visszalépését: "Arra az elhatározásra jutottam, hogy a magam és mások méltóságának megőrzése érdekében a Vígszínház vezetésére beadott pályázatomat - annak ellenére, hogy a szakmai bizottság azt találta a legjobbnak - visszavonom, vígszínházi munkámat befejezem azzal a hittel, hogy Thália örök és halhatatlan.”

A dolgozókat Hegyi Barbara képviselte a kulturális bizottság előtt, 244-en írták alá azt a nyilatkozatot, amelyben az ügy alapos kivizsgálását kérik a fenntartótól. Azt még nem lehet tudni, hogy új pályázatot ír-e ki az önkormányzat a poszt betöltésére, vagy más megoldást választ. Viszont a bizonytalanság sokat árt a hangulatnak.

Eszenyi Enikő igazgató magatartása, stílusa miatt többen is távoztak a színházból, szinte naponta jelentek meg hírek az utóbbi időben arról, hogy miként bánik kollégáival. Hegyi Barbara szerint fontos lenne, hogy ne kelljen további sebeket feltépni a nyilvánosság előtt. A színház egy sajátos hely, ahol sok mindent el kell viselni egészen addig, amíg az a produkció sikerét szolgálja. Ám a hatalommal való visszaélés itt sem tolerálható, mint ahogy más munkahelyen sem. Ezért volt lényeges, hogy a közösség felálljon, sőt kiálljon magáért, ez talán enyhülést hoz.

A Vígszínházban arra várnak, hogy a fenntartó meghozza döntését és láthassák: hogyan tovább.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs.

Reggeli gyors
2020.03.20. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert