„Klubrádió
Megbeszéljük...

Vígszínház-ügy: „Lejárt az autoriter, üvöltöző igazgatók ideje”

13/03/2020 15:59

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Színházi Társaság elnökét, Keszég Lászlót is megkérdeztük a Vígszínháznál kialakult helyzetről, azt mondta, lejárt az autoriter, ordítozó igazgatók és rendezők, embertelen és megalázó módszerek ideje, de nem szabad átesni a ló túlsó oldalára, és a bulvárba, boszorkányüldözésbe átvinni a történetet.

2024. április 27.
00:00
00:00

Keszég Lászlót, a Magyar Színházi Társaság elnökét kérdeztük a Vígszínház által kialakult helyzetről is. Mint ismert, a héten több egykori munkatárs beszélt arról, hogy az Eszenyi Enikő igazgató által alkalmazott verbális erőszak, a nyilvános megalázás és a „felülrendezés” régóta a Vígszínház vezetői kultúrájának részét képezi. A színház dolgozóiból álló szakszervezet talált lehetőséget arra, hogy a munkatársak közöljék a véleményüket a szakmai bizottságban a társulatot képviselő Hegyi Barbarával. A színház igazgatói posztjára pályázó három jelölt meghallgatása után a 118 beérkező szavazatból 113-an Rudolf Pétert, 5-en pedig Eszenyi Enikőt támogatták, Csányi Jánosra nem érkezett szavazat. Ennek alapján tettük fel a kérdést: elképzelhető-e, hogy mégis a jelek szerint a társulattal szemben álló igazgatót hozzák ki győztesnek.

Keszég László azt mondta, az autoriter, az önmagának óriási szabadságot adó vezetői módszertan ideje lejárt. Aki ezen nem képes változtatni, az „evolúciósan túlhaladott egyed”. Mennyire volt ez általános? – kérdezte műsorvezetőnk. A színházi társaság elnöke biztos, hogy nem csak így lehet eljutni a művészi önkifejezés magas szintjére, nem hiszi, hogy ez jellemző lenne, és az a baj az ilyen történetekkel, hogy az egész színházi szakmát besározzák. Az utóbbi hónapokban annyira kicsúszott a kontroll alól a színházzal kapcsolatos közbeszéd, hogy mindenki azt mond, amit akar.

Megismételte: evolúciósan lejárt az ordítozó igazgatók és rendezők ideje. Szerinte ez ellen lépjenek fel bátran a társulatok tagjai, és nagyon jó lenne, ha a döntéshozók is elgondolkodnának ezen. Egyébként a Vígszínház vezetéséről döntő a szakmai bizottságban az önkormányzat képviselői is a mostani igazgatót támogatták, ami még inkább komplikálja a helyzetet. A fő probléma, hogy egy szakmai ügy a politikai térbe került át, és politikusok diktálnak most – tette hozzá.

Keszég László azt is hangsúlyozta, nem kellene átesni a ló túlsó oldalára, pedig sajnos ez is megtörtént: „boszorkányüldözés”, megalapozatlan, bombasztikus hangnemű vélemények is elárasztották a sajtót. Tehát valahogy józanul, de keményen és kérlelhetetlenül le kell számolni bizonyos technikákkal, embertelen és megalázó módszerekkel.

Keszég Lászlót kérdeztük arról is, hogy mi történik a színészekkel a járvány miatti leállás idején, az egész beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2020. március 12., csütörtök 17:15
Műsorvezető: Bolgár György