„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Színházi közvetítések egykor és ma

8/05/2021 10:03

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János Szolnoki András gyártásvezetővel beszélgetett.

2021. május 07. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2021. május 07., péntek 10:00)
88:09
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

A ma már nyugdíjas szakember – ha éppen nem úgy alakul az élet – még most is folytonosan színházba jár. De a színházi közvetítéseknek is rajongója. Ez nem véletlen, hiszen évtizedeken keresztül többek között neki köszönhettük a legtöbb színházi közvetítést.

Szolnoki András elmondta a műsorban, eredetileg filmrendező akart lenni, amihez kezdő lökést adta, hogy igazi mozirajongó volt már gyerekkorától. Végül a főiskolára nem került be, hiszen, amikor jelentkezett volna, éppen nem indult rendezői szak. Ennek ellenére, családi segítséggel elhelyezkedett a szakmában, hogy azt testközelből megismerve meg is tanulja.

Addig dolgozott a Magyar Televíziónál, mesélte el, amíg úgy érezte, a kulturális szekció értéket állít elő. Több mint 40 év után távozott második otthonának számító munkahelyéről.

Sok művészportrét készített Szolnoki András az egykori Mestersége színész sorozat számára. Hogy manapság miért nincs igény az ilyen típusú műsorokra, arra ő sem tudta a választ, amikor Gálvölgyi János rákérdezett.

Fotó: Pixabay
 

Szolnoki András elmesélte a színházi közvetítések készítésének módját, előnyét, hátrányát. Most, hogy egyelőre a színházra vágyók csak online nézhetnek előadásokat, különösen fontos, hogy aki kiválasztja például, hogy melyik kamera mikor mit mutasson, az jó döntést hozzon. Ez a régi közvetítéseknél is ugyanennyire fontos volt. Szolnoki András elmondta, akkoriban a közvetítések rendezői a szövegkönyvet követve, már előre lepróbálva pontosan tudta, mikor mit fog mutatni. Hozzátette, két kamerával, és jó szakemberekkel szinte tévéjátékot is létre tudtak hozni.

A szerzői jogokkal kapcsolatos esetleges problémákról is mesélt Szolnoki András. Elmondta a gyártásvezető, hogy sokszor a bemutató élőben lemehetett adásban, de a későbbi vetítésekre már nem kaptak lehetőséget a szerzőtől. Elvileg rögzíteni sem lehetett ezeket az előadásokat, de a tévé munkatársai a biztonság kedvéért megtették, hátha később mégis felhasználhassák, és ne vesszen el az előadás.

Neil Simon művei, vagy éppen a híres Nem félünk a farkastól előadás vetítési történeteibe is beavatta a hallgatókat Szolnoki András, majd kitért az Arthur Millerrel kötött ismeretségről, amely szintén hatással volt a Miller-darabok lejátszási jogaira.

Nem csak színházról, és annak tévés közvetítéseiről mesélt a műsorban Szolnoki András, hanem arról a különleges kihívásról is, amikor felkérték, hogy II. János Pál pápa Magyarországra látogatását közvetítse egy tévéműsor keretein belül. Fantasztikus élmény volt a számára ez a munka, mondta el Szolnoki András, és több kitüntetést is kapott érte. Hozzátette, a műsor utóélete is legalább ilyen izgalmas volt, hiszen a médiaháború idején elővették ezt az „ügyet”, ahol magyarázkodásra késztették.

Munkája mellett hobbijáról, a lottóról is mesélt Szolnoki András, aki, mint elmondta, mindig jó matekos volt, valószínűleg ez az oka, hogy ezekben a játékokban jó. Elmagyarázni soha nem tudta a szisztémáit, csak tudta, hogyan működik, tette hozzá.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös – Gálvölgyi Jánossal
2021.05.07., péntek 10:00
Szerkesztő: Tímár Ágnes