„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Írd le a neved, megmondom, ki vagy!

6/03/2020 13:07

| Szerző: Klubrádió

Dr. Szőllőssy-Csoma Enikő grafológus már gyerekkorában ösztönösen érdeklődött mások írása iránt, habár akkor még nem tudta, hogy később ezért kapja majd a fizetését.

2020. március 06. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2020. március 06., péntek 10:00)
85:12
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes
A pénteki Ötösben elmesélte, hogy eredetileg magyar tanárnak tanult, és amíg Miskolcon élt, a tanításból élt. Később a fővárosba költözve azonban szembesülnie kellett azzal, hogy magyartanárként nem fog tudni elhelyezkedni, ezért döntött a továbbtanulás mellett. Először egy grafológus képzés keltette fel a figyelmét, ezt el is végezte, majd írásszakértő lett, végül a Rendőrtiszti Főiskolára ment, ahol kriminalisztikát tanult, így lett belőle igazságügyi írásszakértő.

Gálvölgyi János kérdésére azt is elmondta, az írásszakértői feladatokat milyen két csoportra lehet osztani. Egyrészt személyazonosítással foglalkozik a szakértő, másrészt a kézírás tulajdonosának személyiségére vonatkozó információkat gyűjti össze.

Gálvölgyi János és Dr. Szőllőssy-Csoma Enikő
 
Gálvölgyi János és Dr. Szőllőssy-Csoma Enikő
 

A grafológiával szemben sokan ma is szkeptikusak, így 2006-ban végül kikerült az igazságszolgáltatási módszerek köréből, vagyis nem bír bizonyító jelleggel egy kézírás egy eljárás folyamán. Szőllőssy-Csoma Enikő elmondta, ezt a döntést alapvetően a bizalmatlanság szülhette, és nem valamiféle alkalmatlansága a grafológusoknak. Hozzátette, eleve nagyon kevesen vannak az országban, akik ilyen speciális területével foglalkoznak az írásvizsgálatnak, mint ő.

A 2006-os döntés után a munkája elsősorban a személyazonosításra korlátozódott, illetve az üzleti és a magánéleti szférában maradt nagyobb mozgás tere. Többek között párkapcsolati grafológiai munkákra is felkérik. Ilyen felkérésnek a szakember természetesen csak akkor tesz eleget – tette hozzá Szőllőssy-Csoma Enikő –, ha mindkét fél tud a vizsgálatról és beleegyezik.

Gálvölgyi Jánossal arról is beszélgettek, vajon megtéveszthető-e a grafológus. Szőllőssy-Csoma Enikő elmondta, nem túl nagy sikerrel, ugyanis a kézírás olyan automatikus működés, hogy nehezen tudjuk szándékosan és főleg sikeresen manipulálni azt.

A beszélgetés szünetében a grafológus megvizsgálta a műsorvezető írását is, melyet az alábbi videóban nézhetnek meg.

Ötös - Gálvölgyi Jánossal
2020. március 6. péntek 10:00
Műsorvezető: Gálvölgyi János
Szerkesztő: Timár Ágnes