„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Kesztyűbáb és árnyjáték – Blasek Gyöngyi bábművész az Ötösben

31/10/2021 13:22

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendége Blasek Gyöngyi bábművész volt; a műsor második órájában pedig Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2021. október 29. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2021. október 29., péntek 10:05)
86:41
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

A beszélgetésből kiderült, hogy Blasek Gyöngyi lépésről lépésre, a Bábszínházban „élve” tanulta meg a bábos szakmát. Eredetileg nem vették fel a színművészetire, ekkor Barlangi István – későbbi színházigazgató, akkor még ügyelő – ajánlotta neki, hogy próbálja meg a báb szakot.

Blasek Gyöngyi azonban nem egyből bábmozgatóként kezdte a pályafutását. Először gazdasági elszámolónak vették fel a Bábszínházba. Amolyan jegyszedő volt, aki aztán elszámolt a színháznak. Nem sokkal később kellékes lett. Csak ezek után vették fel a színház stúdiójába, hogy a művészeti részét is megtanulja a bábozásnak.

Gálvölgyi János kérdésére Blasek Gyöngyi mesélt a Bábszínház akkori életéről is. Elmondta, Szilágyi Dezső igazgatósága idején még tabu volt, hogy előjöjjenek a paraván mögül a bábszínészek. Legfeljebb nagy maszkos előadásokban lehettek a színpadon. Ez persze elsősorban a korszak sajátossága volt. A Szilágyi Dezső vezette Bábszínházat aranykornak is lehet nevezni, amely alatt nem csak országos, hanem nemzetközi hírre tett szert a társulat és előadásai. Ennek a nagy korszaknak a tagja volt a nemrég elhunyt Bródy Vera is, akiről megemlékeztek a műsorban.

 
Blasek Gyöngyi
Fotó: Klubrádió/Timár Ágnes
 

Blasek Gyöngyi mesélt napjaink bábkultúrájáról is, hiszen ő ma is aktív, több előadásban is szerepel, és nem mellesleg tanít. Az egész mostani generációt a Bábszínházban, ő tanította meg a szakmára, mondta el.

Arról is beszélt, hogy még mindig átalakulóban van a műfaj. Egyre többet van színen a bábművész, de azt sajnálja, hogy a kesztyűs báb kezd kimenni a divatból.  A kedvence talán az árnyjáték, tette hozzá.

Beszéltek a műsorban a bábok elkészítéséről is. Illetve arról, hogyan segíthetik egymást a kollégák a bábok előállításában, hogy miért fontos, hogy a bábművész elmondja az ötleteit, a kéréseit és persze a tapasztalatait a műhelynek.

Blasek Gyöngyi két lánya közül az egyik bábszínész, és az unokája is annak tanul.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös - Gálvölgyi Jánossal
2021.10.29., péntek 10:05
Szerkesztő: Timár Ágnes