„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Nyári egyveleg Gálvölgyi János korábbi műsoraiból

17/07/2021 08:34

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János korábbi adásaiból válogattunk. Szabó G. László tolmács, műfordító Hrabalról és Menzelről is mesélt, Andai Kati színművésszel pedig a gyerekszínház volt a fő téma.

Szabó G. László tolmács, műfordító, újságíró volt a vendég az első órában, aki mesélt többek között Hrabalról, Menzelről és a nemzetközi színházi életről. Ő ugyanis a munkakapcsolat mellett barátságot ápolt a legendás rendezővel. Az egyetem után Prágában találkozott először Menzellel egy interjú miatt, majd könyvet is írt róla, és sok előadásban segítette a rendező munkáját.

 
Szabó G. László
Klubrádió
 

Szabó G. László az Ötösben nem csak Jiri Menzelről mesélt, hanem Bohumil Hraballal való ismeretségéről is, valamint a cseh filmművészet és a szlovák színház változásáról is.

Majd Andai Kati színművésszel beszélgetett Gálvölgyi János a gyerekszínház szépségeiről, nehézségeiről és persze Keleti Istvánról. Andai Kati 14 évig volt az Arány János Színházban. A műsorban elmondta, azért is fontos számára gyerekszínházban, gyerekelőadásokban részt venni, mert a kicsiknek a legszebb és legnehezebb munka játszani.

 
 A Magyar Rádió stúdiója, Goethe Faust című művéből készült rádiójáték felvétele. Andai Kati és Latinovits Zoltán színművészek 1973-ban. Fotó: Fortepan
 

A színésznő Keleti Istvánhoz fűződő kapcsolatáról is mesélt, amely nemcsak a magánéletét határozta meg, hanem a pályáját is. Keleti Istvánnal úgy találkozott először, hogy megtanította őt szépen beszélni, kigyógyította a pöszeségéből, hogy mostanra mindenki megismerje a hangjáról. Elmondta azt is, hogy szerelme miatt vágyott a fővárosba, így jött el a Kaposvári Színházból.

A beszélgetéseket a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Klubrádió

Ötös - Gálvölgyi Jánossal
2021. július 16., péntek 10:05