„Klubrádió
Klubdélelőtt

Fehérnemű szabályok és a fogalmak tisztázása

1/03/2024 18:59

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Az e heti Klubdélelőtt vendégei voltak: Geréb Ágnes, aki január eleje óta újra dolgozhat bábaként; Horváth Réka szociológus, mentálhigiénés szakember akivel arról beszélgettünk, hogyan segíthetjük a kisgyerekeket abban, hogy megvédhessék a testi-lelki határaikat; Pásztor Erzsi, aki 88. éve felé közeledve örömmel, ugyanakkor a megélhetésért is játszik és Lajtai György, többszörös Emmy-jelölt fotográfus, operatőr, akinek Budapesten nyílt kiállítása. 

2024. március 02. Klubdélelőtt (2024. március 02., szombat 09:00)
160:31
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

A március 2-i Klubdélelőtt menete és vendégei voltak:

9.00: Dr. Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász, független bába, az otthonszülés hazai úttörője, hosszas pereskedés és a jogerős börtönbüntetésről szóló ítélet után, – az akkori köztársasági elnöktől –, Áder Jánostól elnöki kegyelmet kapott, így a további büntetését házi őrizetben töltötte. 2023 decemberében független bábaként visszakapta az engedélyét. 2024. január 31-én volt az első munkanapja.

 
Geréb Ágnes
2014-ben. l Forrás: Facebook
 

10.00: Tudja, hogy mi az a „bugyiszabály”? Európa legnépszerűbb, óvodásoknak szóló szexuális erőszak megelőző programjának egyik fogalma. A program révén a kisgyerekek megtanulhatják, hogy a testükhöz nem nyúlhat hozzá bárki és abban is segít, hogy különbséget tudjanak tenni jó és rossz titkok között, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy ne maradhasson rejtve az ellenük elkövetett visszaélés. Erről bővebb információt találnak a Hintalovon Alapítvány honlapján.

Áldozat és tettes, bántalmazó és bántalmazott, mind a kettő sérült. Egy önmagában rendben lévő embernek nincs szüksége arra, hogy bántalmazzon másokat. Hogyan is lehet túlélni áldozatként és tettesként magát a tettet, van-e szembenézési lehetőség?  Van-e felismerés, beismerés, megbocsájtás ... Nem minden pedofil erőszakol meg gyermekeket. Lehetséges, hogy fordítva is igaz – nem mindenki pedofil, aki elkövet egy olyan szörnyű tettet? Fontos, hogy a témában tegyük rendbe a fogalmakat – ebben Horváth Réka szociológus, mentálhigiénés szakember segített.

Az Egyesült Királyság egyik vezető gyermekjóléti szervezete, az NSPCC a fehérnemű szabályról gyerekdalt is közzétett.

11.00: Pásztor Erzsi Kossuth-, Jászai Mari-, és Balázs Béla-díjas színész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A szókimondó, örökké derűs színésznő bizony elkeseredetten nyilatkozott nemrégiben az anyagi helyzetéről, hiszen a mai napig, 88. éve felé közeledve is játszania kell a megélhetéséért. Még szerencse, hogy a színpad az élete! Nem panaszkodik, csak a tényekről beszél.

Pásztor Erzsébet
 
Pásztor Erzsi 2023 őszén a Klubrádióban
 
 

11.30: Lajtai György, Kanadában élő fotográfus, operatőr, 45 éve foglalkozik filmezéssel, 12-szer jelölték a világ egyik legfontosabb kitüntetésére, az Emmy-díjra. A fotóiból most Budapesten nyílt kiállítása.

Lajtai György
 
Lajtai György a Klubrádió stúdiójában 2023 februárjában.
 
Klubdélelőtt
2024. március 2. szombat, 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa