„Klubrádió
Esti gyors

"Ez nem béremelés, csak a tavalyi áremelkedés kompenzálása"

19/01/2024 22:57

| Szerző: Klubrádió

Megjelent a pedagógus-béremelésről szóló rendelet; óvónőt, általános iskolai tanárt és ellenzéki pártban politizáló pályaelhagyó pedagógust is kérdeztünk róla. Van, aki egyelőre elégedett, de olyan véleményeket is hallottunk, hogy ez maximum csak kompenzálja a tavalyi drágulást és a kormányzat figyelmen kívül hagyja a többi okot, amely miatt sztrájkoltak a tanárok. Nemes Dávid összeállítása.

2024. január 19. Esti gyors - részlet (2024.01.19.) Nemes Dávid összeállítása a tanárok béremeléséről
05:39
00:00

Csütörtökön késő este jelent meg a kormányrendelet a tanári bérekről a Magyar Közlönyben. Bekerült a jogszabályba az a kitétel is, hogy a munkáltató a pedagógus havi illetményét a teljesítmény-értékelés eredményének figyelembevételével alacsonyabb összegben nem határozhatja meg.

Haga Orsolya budapesti óvónő a Klubrádiónak azt mondta, egyelőre elégedett a béremeléssel. A XIII. kerületben dolgozik, és abban a szerencsés helyzetben van, hogy a pótlékok magasabbak a többi önkormányzathoz képest. Ez integráló óvoda, amelyben vannak sajátos nevelési igényű és autista gyerekek is. Hozzátette, jó lenne, ha lenne lehetőség ingyen oktatásra, továbbképzésre azért, hogy ezekhez a gyerekekhez jobban tudjanak viszonyulni, mert a pályán lévők 80 százaléka már bőven 25-30 éve pedagógus, és nem feltétlenül vannak felkészülve erre a feladatra. Tehát abban tapasztalja a hiányt, hogy több továbbképzésre lenne szükség, jobban fel kellene készíteni őket ezekre a feladatokra, vagy adott esetben több bért kellene biztosítani azoknak, akik vállalják ezeknek a gyerekeknek a mindennapi fejlesztését – összegezte az óvónő.

„Ez nem béremelés, csupán a tavalyi áremelkedések kompenzálása” – mondta rádiónknak Bartakovics Andrea szentgotthárdi általános iskolai tanár, aki hozzátette, a különböző fokozatban lévők különbözőképpen kapnak emelést. Akik a legmagasabb kategóriában vannak, azok csak 17,2 százalékot kapnak, aztán majd egyszer valamikor állítólag jön rá további 20 százalék. Ezenfelül a tudományos tantárgyakat tanítók kapnak még 4 százalékot, amivel elismeri a kormányzat, hogy ez hiányszakma. De vannak olyan területek az oktatásban, ahol még lehetne adni béremelést, hogy egyáltalán utolérjék magukat – jegyezte meg. Bartakovics Andrea azért sem elégedett, mert a béremelés csak egy pont volt abból a kilencből, amely miatt elkezdtek sztrájkolni. Beszélt arról is, hogy meg kellene újulniuk az iskoláknak; van néhány csodaiskola, de a többinek is el kellene jutnia végre a 20., de még inkább a 21. századig. Nincs szakmai konzultáció, amihez először is felelős oktatási minisztérium kellene – hangsúlyozta.

Dukán András Ferenc pályaelhagyó pedagógus, momentumos politikus úgy látja: ez a béremelés időzítésében elkésett és mértékében is alacsony. Szerinte ez nagyon hektikus béremelés, hiába mondják, hogy 32 százalék, akárhogy is számolgatják, nem éri ezt el. Későn is jött, mert már rengetegen elhagyták a pályát és az inflációt sem követi a legutóbbi béremeléshez képest. Úgy gondolja, az ezt övező kommunikáció pedig külön felháborító, mert nem foglalkoznak az összes többi problémával, amely miatt tiltakozik a pedagógustársadalom. Elmondta, ő is hiányolja az oktatási minisztériumot, az intézményi, pedagógusi autonómiát, és szerinte a szabad oktatáshoz kormányváltás kell.

Az összeállítást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Esti gyors
2024. január 19., péntek 18:25
Riporter: Nemes Dávid