„Támogassa
A lényeg

PDSZ: Nonszensz, hogy a tanárok jó része nem tudja, mennyiért dolgozik januárban

10/01/2024 20:23

| Szerző: Klubrádió

Megérkezett Brüsszelből a jóváhagyás a pedagógusbérek emeléséhez – állítja a miniszterelnökséget vezető miniszter. A szakszervezet szerint munkajogi nonszensz, hogy a tanárok jó része nem tudja, hogy mennyiért dolgozik januárban.

Megérkezett az az írásos garancia, amelyet az Európai Bizottságtól várt a magyar kormány, ezért a tanárok, az óvópedagógusok, valamint a szakképzésben oktatók is biztosra vehetik, hogy január elsejétől  32,2 százalékkal emelkedik a bérük – mondta az állami hírügynökségnek a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely azt hangsúlyozta: mindezt ráadásul a jövő évben is jelentős béremelés követi. Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány vállalta, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékára emeli a pedagógusbéreket, két ütemben. Hozzátette, hogy  a most végrehajtott béremelés összesen mintegy 140 ezer embert érint.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja a Klubrádiónak elmondta: ez az írásos garancia nem jelent semmit, mert már kormányrendelet is született arról, hogy megkapják ezt az emelést. Nagy Erzsébet szerint munkajogi nonszensz, hogy a pedagógusok közül csak a gyakornokok tudják jelenleg, hogy mennyiért járnak be a munkahelyükre, a többiek pedig úgy dolgoznak hétfő óta, hogy még nem tudják, mennyit visznek haza a januári tanításuk után.