„Támogassa
A lényeg

Gulyás Gergely: Ebben a ciklusban megduplázzuk a pedagógusok bérét

18/01/2024 10:47

| Szerző: Klubrádió

A kormányinfón Gulyás Gergely a közszférában dolgozók béreinek helyzetét tekintette át. A tanárok, óvónők és szakdolgozók februártól kapják meg a 32,2 százalékos emelést, a szakápolók márciustól számíthatnak 20 százalékos emelésre. Az Európai Bizottsággal az uniós forrásokról való megegyezés kapcsán a miniszter azt mondta, vannak vörös vonalak.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő csütörtök délelőtt kormányinfó tart.

EP-vita Magyarországról és az uniós források

A miniszter először az Európai Parlamentben szerdán Magyarországról zajló vitát üdvözölte, szerinte így legalább egyértelműen kiderült, ki milyen álláspontot képvisel. Gulyás úgy fogalmazott, az igazságügyi reform területe "mindenki által elismert" – ugyanakkor számos EP-képviselő kritizálta a források egy részének feloldását. A miniszter szerint Ursula von der Leyen bizottsági elnök felszólalásából az is kiderült, hogy a további források feloldását az LMBTQ-jogok területéhez és a migrációs politika megváltoztatásához kötnék. "Antidemokratikus és elfogadhatatlan lenne, hogy a magyar emberek ellenében állapodjanak meg" – mondta Gulyás, felidézve, hogy mindkét témában népszavazást tartottak korábban. "Mindenki kimutatta a foga fehérjét" – utalt az ellenzéki képviselőkre, akik szintén kritizálták a források feloldását. Ez a két terület vörös vonal, "vannak korlátai" az Európai Bizottsággal való megegyezésnek – mondta a miniszter.

Bejelentések

Bérek a közszférában

A tanárbéremelésben nagyot tudunk előre lépni – mondta Gulyás. A kormány 2030-ig vállalta, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékához köti a pedagógusok béreit. A prognózis alapján így 6000 milliárd forintba kerül a tanárbéremelés – ebból 700 milliárd forint az uniós forrás – számolt Gulyás.

Februárban 32,2 százalékkal emelkedik a tanárok, az óvónők és a szakképzésben dolgozók bére, január végéig kapnak erről értesítét. A miniszter szerint ebben a ciklusban megduplázzák a béreket – a jövő évre 21 százalékos emelést terveznek.

A szakápolók bérét – a miniszter elmondása szerint európai példákat is áttekintve – az orvos bérek 37 százalékában állapítanák meg, ehhez szükséges egy 20 százalékos emelés – erre márciusban számíthatnak az érintettek.

A rendvédelmi dolgozók esetén 79 500 forinttal emelkedik a bér – írja a 24.hu.

Vége a "szuverenitásvédelemről" szóló nemzeti konzultációnak

Szentkirályi bejelentette, szerdán véget ért a nemzeti konzultáció, bő másfél millióan küldték vissza az ívet.

Kérdések

Közlekedési bérletek:

Vitézy Dávid korábban úgy nyilatkozott, "senki nem gondolhatja komolyan, hogy a vármegyebérlet úgy legyen érvényes a négyes metrón és a körúti villamoson, hogy a BKK egy forintot se lát a vármegyebérlet MÁV által beszedett bevételeiből. Nyilván fordítva sem mehet, hogy a Budapest-bérlet bevételeiből nem kap a MÁV-Volán." 

Gulyást arról kérdezték, egyetért-e ezzel, a miniszter szerint valamilyen költségmegosztásról meg kell állapodni a BKK-val – számolt be a 24.hu.

Reptérvásárlás:

A miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre elmondta, közel a megállapodás, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter most is erről tárgyal.

Főpolgármester-választás:

Gulyás szerint lesz saját jelöltje a Fidesznek, a jövő heti elnökségi ülésen tárgyalnak róla. Lehet, hogy akkor eldől a kérdés, de ettől még nem biztos, hogy be is jelentik kit indítanak, az is lehet, hogy még egy tanácskozásra szükség lesz a témában.

Egyezkedés az Európai Bizottsággal:

A minisztert többen is kérdezték arról, mit gondol az unióval folytatott vitákról, mikorra várható, hogy meg tudnak egyezni a további források feloldásáról.

Magyarországgal szemben folyik egy kondicionalitási eljárás, az ott megfogalmazott elvárásoknak Magyarország eleget tett, így – csak emiatt – további források várhatóak, annak ellenére, hogy a többi Ursula von der Leyen által említett migrációs és LMBTQ-kérdésekben – amely témákról Gulyás délelőtt úgy fogalmazott, vörös vonalat jelentenek – nincs előrelépés. Gulyás azt mondta, optimista.

Gulyás a kérdésekre válaszolva nem kímélte az uniót, "a Szovjetunióban nagyobb tisztelete volt a jognak, mint az Európai Unióban" – mondta többek között. A miniszter szerint a finn Petri Sarvamaa petíciója  "öncélú örömszerzés volt [...] néhány szélsőséges liberális képviselőnek".

Európai kapcsolatok:

Orbán Viktor már beszélt Donald Tuskkal, az viszont nem derült ki, miről egyeztettek az ősszel megválasztott lengyel kormányfővel.

Gulyás azt reméli, hogy helyreáll az együttműködés a visegrádi országok között. Bár nyilván vannak nézeteltéréseik, továbbra is akadnak közös érdekek. „Azért egy pragmatikus együttműködésre még látunk lehetőséget, sőt, szükségesnek tartjuk” – idézte a minisztert a Telex tudósításában.

A miniszter szerint Ursula von der Leyennek van a legjobb esélye arra, hogy a következő ciklusban az Európai Bizottságot vezesse – számolt be a hvg.hu.

Elbocsátott munkások Salgótarjánban:

Azért voltak nagyobb arányban magyarok az elbocsátott dolgozók között a salgótarjáni akkuipari cégnél, mert az ott dolgozók között is nagyobb százalék a magyar, mint a nem magyar – indokolt a miniszter a 24.hu kérdésére, ugyanakkor elmondta, kudarcnak tartja a történteket. Szerinte védi a hazai munkaerőt, hogy a cég nem tud addik külföldit felvenni, amíg van magyar.

SMA-szűrés:

A miniszert az RTL arról kérdezte, miért szűnik meg az újszülöttek SMA szűrésének ingyenessége. Gulyás szerint ez egy átmeneti helyzet, amit maga is helytelennek tart, és azt ígérte, hogy a kormány hamarosan visszaállíthatja az ingyenességet – írja a Telex.