„Klubrádió
Reggeli gyors

Engedett Orbán zsarolásának Ursula von der Leyen – támadták az EB elnökét az EP-ben

18/01/2024 08:09

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Az Európai Parlamentben Ursula von der Leyen arról beszélt, találnak közös megoldást Ukrajna támogatására. Az EP-ben forrnak az indulatok, számos képviselő úgy érzi, az EB engedett Orbán zsarolásának. A davosi világgazdasági fórumon járt Novák Katalin, őt és más vendégeket is kérdezték Ukrajnáról és Orbánról. Nemzetközi lapszemle.

Biztos vagyok abban, hogy mind a 27 tagállam megállapodásra jut és megoldást talál Ukrajna pénzügyi támogatására – jelentette ki az Európai Parlamentben Ursula von der Leyen, utalva egyértelműen arra, hogy a korábbi elképzelés komplikált és kárt okozhat az uniós egységben. Miután Orbán megvétózta az 50 milliárd eurós segélyt, felmerült, hogy a tagállamok külön kötnének bilaterális megállapodásokat Ukrajnával és így lehetne megoldani az Orbán okozta problémát, hisz 26 ország igenjével ment szembe a magyar kormányfő. Számos képviselő pedig megvesztegetéshez hasonlította, hogy épp az Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdését lehetővé tevő egyhangú szavazás előtt hagyott jóvá a Bizottság 10 milliárd eurós pénzlehívást a fennálló problémák ellenére – írja a Reuters. Az Európai Parlament csütörtökön szavaz egy nem kötelező erejű állásfoglalásról, amely a tervezet szerint elítéli a magyar kormány "szándékos, folyamatos és szisztematikus erőfeszítéseit az EU alapértékeinek aláásására".  Ennek elfogadása azt jelentené, hogy felszólítják az Európai Tanácsot és a tagállamokat, hogy léptessék a következő szakaszba a hetes cikkelyes eljárást – mutatott rá a Népszava. Ez elméletben a szavazati jogunk megvonásához vezethet – akárcsak az a petíció, amit 120 EP-képviselő írt alá ezzel a céllal. Ugyanakkor a szavazati jog megvonása belátható időn belül nem valószínű – írja a Reuters.

 
Európai Parlament
 Fotó: Facebook
 

A DW alapos cikkben értelmezi a szerdán a több mint két órán át tartó, Magyarországról szóló uniós parlamenti vitát, azzal kezdve, sokan vádolják az EB elnökét azzal, engedett Orbán zsarolásának, amikor 10 milliárd eurót felszabadított a visszatartott alapokból arra való hivatkozással, hogy az igazságügyi rendszer reformját megfelelőnek találta. Ám eközben felszámolja a kormány a demokráciát. Ursula von der Leyen azonban tagadta a vádakat, mondván nem volt semmilyen quid pro quo alku.  A vitában a magyar kormány képviselőitől azt hallhattuk, hogy a kormányt ideológiai alapon zsarolják Brüsszelben, és Magyarország boszorkányüldözés áldozata, megillet minket a még fennmaradó 20 milliárd euró. A DW úgy értesült, hogy Magyarország hajlandóságot mutatott az előremutató konstruktív tárgyalások tekintetében. De még ha most bele is menne a magyar kormány ebbe a kompromisszumba, akkor sem engedhető meg, hogy évente ismétlődően fegyvert szegezzen minden tagállam fejének – nyilatkoztak név nélkül véleményvezérek.

Az amerikai CNBC-nek adott interjút a Davosban tartózkodó Novák Katalin, akit arról faggattak, miképp kaphatja meg Ukrajna a neki szánt segélyt Brüsszeltől, hisz egyedül Magyarország vétózott. Az államfő bízik abban, hogy megkapja ezt a pénzt az ország, amelyiknek nagy szüksége van rá. De hogy milyen úton-módon – arra nem tudott választ adni, csak annyit, ő nem a kormányt, az államot képviseli. Kétszer volt már Kijevben, és többször is találkozott Zelenszkij elnökkel, s tökéletesen tisztában van Ukrajna álláspontjával. De Magyarországnak megvannak a saját elképzelései. Ha fegyvert szállítanánk – mondta –, akkor belesodródhatnánk a háborúba, sőt a III. világháborút is emlegette. S itt ellentmondott saját magának, mert előtte kijelentette, hogy a kárpátaljai magyarok révén közvetlenül sújt minket a háború. El tudná képzelni Kínát közvetítőnek, de először is el kellene érni, hogy Moszkva a tárgyalóasztalhoz üljön.

Az 54. davosi világgazdasági fórumon a sajtóban talált tudósítások alapján elmondhatjuk, elég sokat foglalkoztak Orbánékkal, a CNBC például Vera Jourovával is interjút készített, akit szintén az Ukrajnának szánt pénzek problémája foglalkoztatott. Úgy fogalmazott az uniós biztos, hogy nem állítja, hogy orosz kérésre vétózott Orbán, de egész biztosan ünnepelte Moszkva Orbán vétójának eredményét.

Szintén a CNBC riportere a bolgár kormányfőt kérdezte, mit üzenne Orbán Viktornak Davosból. Nyikolaj Denkov ezt mondta: az Európai Uniónak az egységben van a ereje. Az EU szilárd gazdasági közösség, amely gondoskodik állampolgárairól. Ha azonban valaki szét akarja verni ezt az egységet, akkor erejét is veszti a közösség. Orbán a megoldás része kell legyen, nem a probléma okozója. A bolgár kormányfő aggályát fejezte ki amiatt is, hogy az uniós egység széteséséhez vezethet a Balkán-régió csatlakozása, és óriási veszélyt jelent ebben a folyamatban az orosz dezinformációs kampány.

A három – angol-orosz-ukrán-nyelvű Ukrainian News portál Robert Fico budapesti vizitjéből azt emelte ki, hogy a szlovák kormányfő egyetért Orbán Viktor ukrajnai vétójával. Továbbá: Szlovákia támogatni fogja a magyar álláspontot abban az esetben, ha az ország szuverenitását sértő intézkedést akarnak hozni a kormány ellen. S e helyt a tudósítás kitér a finn Petri Sarvamaa javaslatára is, amely Magyarország szavazati jog megvonására vonatkozik – ő az az EP-képviselő, aki a feljebb is említett petíciót indította.

Nemzetközi lapszemlénket a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg.