„Klubrádió
A lényeg

Fico megígérte, nem fogja engedni, hogy Magyarországot megbüntessék az EU-ban

16/01/2024 14:27

| Szerző: Klubrádió

"Köszönöm, hogy itt voltál velünk, Robert", és "Kedves Viktor, Szlovákiában rendkívül népszerű vagy a normális emberek között", hangzott el a magyar és a szlovák miniszterelnök sajtótájékoztatóján a Karmelitában kedden.

A múlt héten Szlovákia több városában tízezrek tüntettek Robert Fico ellen az igazságügyi rendszer átalakítása miatt, a populista szlovák miniszterelnök kedden Budapesten tárgyalt Orbán Viktorral.

A Karmelita kolostorban tartott, órás csúszással kezdődő sajtótájékoztatón a hvg.hu beszámolója szerint a magyar kormányfő kiemelte: évek óta vártak már erre a találkozóra. Az első kétoldalú találkozójuk óta, ami 2012-ben volt, 33 alkalommal volt köztük kétoldalú megbeszélés, ez lehet, hogy Európa-rekord és egy ilyen hosszú távú kapcsolat mindkét nép javát szolgálja – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: „mindketten tudjuk, hogy közép-európai sorsközösségben vagyunk, a két nép történelmét nem lehet egymástól elválasztani, és van egy közös összekötő kapocs: mindkét ország a latin kereszténység világához tartozik".

Orbán szerint a két ország érdekei legalább 99 százalékban egy irányba mutatnak. Fontos például mindkét országnak a szuverenitás, nem örülnek a brüsszeli szuperállam kezdeményezéseknek, az illegális migrációt legitimizálni akaró törekvéseknek.

Arról a napokban felmerült hírről, hogy Orbán Viktor lehet ideiglenesen az Európai Tanács elnöke, a miniszterelnök azt mondta: ez nem szerepel a terveiben.

 
kép: Orbán Viktor Facebook-oldala
 

Orbán köszönetet mondott Ficónak azért is, mert szlovák rendőrök rendszeresen segítenek megvédeni a magyar határokat, 20 ezer illegális migráns elfogásában nyújtottak segítséget. Cserébe a magyarok a szlovák légtér védelméhez járulnak hozzá jövő évtől – jelentette be a miniszterelnök. Hozzátette, újabb nagy együttműködési csomag készül a két ország között, ezek fejezeteit a következő években akarják megvalósítani. „Köszönöm, hogy itt voltál velünk, Robert” – mondta Orbán.

Vendége úgy fogalmazott: „Kedves Viktor, Szlovákiában rendkívül népszerű vagy a normális emberek között, mert az országod nemzeti érdekeiért harcolsz, nyíltan beszélsz a nemzetközi szervezetek hibáiról és keményen kiállsz az országod szuverenitása mellett”. Fico szerint több dologban is egyetértenek Orbánnal, például abban, hogy nincs helye az illegális migrációnak, és Ukrajna ügyének sincs katonai megoldása, a jelenlegi stratégia szerinte sem működik.

A korábban magyarellenes kijelentéseiről is elhíresült szlovák kormányfő azt is kiemelte, kötelességük, hogy minden szlovák állampolgárt ugyanúgy segítsék, akkor is, ha a kisebbséghez tartozik.

„Tragédiának tartom, hogy a V4-es együttműködést ellehetetlenítették” – mondta Fico, de azt nem fejtette ki, hogy pontosan kire gondol. Megígérte azt is, nyomást fog gyakorolni Petr Fiala cseh kormányfőre, hogy minél előbb hívja össze a négy visegrádi ország találkozóját.

Fico azt is megígérte, soha nem fogja engedni, hogy Magyarországot megbüntessék Brüsszelben. „Amíg én a szlovák kormány feje vagyok, soha nem értek egyet azzal, hogy egy országot azért büntessenek meg, mert a szuverenitásáért küzd. Magyarország elleni ilyen támadással soha nem fogok egyetérteni – utalt Fico arra, hogy vétózna, ha ilyen szavazásra kerülne sor. Szintén nonszensznek nevezte, hogy a magyaroktól bárki elvegye a soros elnökséget.

A szlovák kormányfő Magyarország „harcát” legitimnek nevezte az Európai Tanácsban, és kifejtette, hogy támogatni fogja a magyar javaslatokat Ukrajna ügyében. Ezután meghívta Orbánt Pozsonyba.