„Támogassa
A lényeg

Egy lemondás miatt Orbán vezetheti az Európai Tanácsot

7/01/2024 09:33

| Szerző: Klubrádió

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke jelölteti magát a júniusi európai parlamenti választásokon – írja belga lapok nyomán Politico. Michel szóvivője ezt megerősítette.

Ez az első alkalom, hogy a Tanács soros elnöke jelöltként indul az európai parlamenti választásokon. Michel normális esetben november végéig maradna a posztján, amikor is beiktatják az új biztosi testületet. Ha viszont megválasztják, júliusban el kéne foglalnia a helyét az Európai Parlamentben és le kéne mondania a Tanács vezetéséről. 

Ha így lesz, és az uniós vezetők addig nem tudnak dönteni a megüresedett tanácsi poszton az utódjáról, a soros elnökséget ellátó ország vezetője bonyolítaná az Európai Tanács ügyeit, praktikusan ő töltené be az elnöki feladatokat.

És ez az ember nem más, mint

Orbán táncol
 
Orbán Viktor. (Facebook)
 

 Orbán Viktor.

Azt, hogy Orbán ellenőrizetlenül irányíthatja a Tanácsot a 2024-es európai parlamenti választásokat követő hat hónapban, az uniós tagállamok vezetőiének többsége kétségbeesetten szeretné elkerülni. Miután június 6-9. között mind a 27 uniós országban megtartják a parlamenti választásokat, az európai vezetők a tervek szerint június 17-én, majd június 27-28-án ismét találkoznak, valószínűleg ezeken a találkozókon igyekeznek majd megegyezni Michel utódjáról. (A 444 nyomán)