„Klubrádió
Megbeszéljük...

A nyolc magyar ellenzéki EP-képviselő közösen fordul beadvánnyal az Európai Bizottsághoz

7/12/2023 18:07

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Közösen fogja beadni az Európai Bizottságnak a nyolc magyar ellenzéki képviselő azt az indítványt, amelyet Palotás János nemzetközi pénzügyi és gazdasági tanácsadó kezdeményezett a magyar választási rendszer kiegyenlítése érdekében. A Vállalkozók Pártjának volt elnöke arról beszélt a Megbeszéljük című műsorban, hogy ez a beadvány olyan, mintha beperelnék a magyar államot Strasbourgban.

2023. december 07. Megbeszéljük-részlet (2023.12.07.) Palotás János
14:57
00:00

"Ez leginkább annak felel meg, hogy be van perelve a magyar állam" – fogalmazott Palotás János, a Vállalkozók Pártjának volt elnöke arról a beadványáról, amely az Európai Bizottságot (EB) vizsgálatra kötelezné azügyben, vajon Magyarországon fennállnak-e az uniós feltételeknek megfelelő választási körülmények. Hozzátette, amennyiben a jövő évi európai parlamenti választások eredményei az uniós szabályok megsértésével születnek, az EB kötelezetségszegési eljárást indíthat a magyar kormány ellen, illetve megtagadhatja az így szerzett mandátumokat a csalóktól.

Palotás János úgy véli, ez egy rendkívül fontos nap a 2010 óta eltelt időszakot tekintve, mivel azóta senki nem tudott olyan konkrét megoldási javaslattal előállni az "orbáni rendszerrel" szemben. Ezt a beadványt a nyolc magyar ellenzéki EP-képviselővel dolgozták ki, akik a jövő héten először Strasbourgban az Európai Parlamentben közösen aláírják, majd átviszik Brüsszelbe, ahol benyújtják azt az Európai Bizottsághoz – magyarázta Palotás.

"A szabad választásnak rendkívül lényeges része, hogy az emberek úgy menjenek el szavazni, hogy előtte nem tévesztették meg őket, hanem felismerhették a saját érdekeiket" – hangsúlyozta a nemzetközi pénzügyi és gazdasági tanácsadó. A beadvány lényege pedig, hogy az európai parlamenti választásokat megelőző időszakban az EU küldjön egy szakértői csoportot, amely felméri, vajon megtévesztik-e a magyar állampolgárokat vagy sem. A kormányoldal azzal érvel, hogy ők tájékoztatást biztosítanak az emberek irányába. Ugyanakkor, ha az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megállapítja, hogy ez nem kormánytájékoztatás, hanem az emberek megtévesztésére irányuló propaganda, akkor az EU megtagadhatja a tisztességtelen választáson szerzett mandátumok kiadását. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Palotás Jánossal
2023. december 07., csütörtök 16:20
Riporter: Bolgár György