„Klubrádió
Megbeszéljük...

Indítványban kellene az ellenzéknek sulykolnia az Unió felé, hogy itt mitől lehetnének tiszták az EU-s választások

14/08/2023 19:22

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Bár az Európai Unió döntéshozói és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is többször megállapította, hogy a magyar választási rendszer tisztességtelen, mégis lehetne politikai súlya, ha az ellenzéki európai parlamenti képviselők az ellenzéki pártokkal a hátuk mögött kiadnának egy közös nyilatkozatot, amelyben kifogásaikat és javaslataikat fogalmazzák meg a választások tiszteségessé tételével kapcsolatban – mondta Tóth Zoltán választási szakértő a Megbeszéljük című műsorban. Az adásban megszólalt még Ujhelyi István európai parlamenti képviselő is, aki támogatta az ötletet, ugyanakkor kételyeinek is hangot adott, mivel pártjával ők ezt már megtették négy éve.

2023. augusztus 14. Megbeszéljük-részlet (2023.08.14.) Tóth Zoltán
11:44
00:00

Az Európai Bizottság jogilag nem követelheti, hogy a magyar kormány változtasson a választási szabályokon, illetve a kormánypárti médiatúlsúlyon, mivel ezek mind belügyek. Ugyanakkor ha az ellenzéki európai parlamenti képviselők az ellenzéki pártokkal támogatásával kiadnának egy közös nyilatkozatot a választási rendszer visszásságairól, akkor politikai nyomást helyezhetnének az Európai Unióra annak érdekében, hogy legalább ország-világ előtt kimondja a magyar kormányról, hogy antidemokratikus – véli Tóth Zoltán választási szakértő.

Egy hosszadalmas európai jogi folyamatnak kellene ahhoz végbe mennie, hogy Brüsszelben szigorítsanak az európai parlamenti választások szabályain. Tóth ezzel kapcsolatban egy közmondást idézett, miszerint "a tízezer mérföldes úton is meg kell tenni az első lépést." 

Tóth Zoltán szerint a közös nyilatkozatban azt lenne érdemes világosan megfogalmaznia, hogy miért is lejt a kormánypárt felé a pálya, illetve, hogy milyen javaslatok mentén lehetne ezen változtatni. Az indítvány továbbá alá lehetne támasztani az Európa Parlament jelentéstevőinek irományaival, illetve az EBESZ választásokról szóló jelentéseivel – tette hozzá.

2023. augusztus 14. Megbeszéljük-részlet (2023.08.14.) Ujhelyi István
13:31
00:00

A műsorban megszólalt még Ujhelyi István európai parlamenti képviselő is, aki szerint az európai parlamenti frakciók mindegyike nyíltan fogalmaz az Orbán-kormány ténykedésével kapcsolatban. Ugyanakkor szkeptikus az emlegetett indítvánnyal kapcsolatban, mivel egyrészt az európai parlamentben nincs olyan erő, amely megkérdőjelezné egy tagállam választásainak a tisztaságát. Másrészt az MSZP frakció egy ilyen nyilatkozatot már kiadott a legutóbbi európai parlamenti választásokkor. Biztatásul azzal zárta az interjút, hogy minden rendszer megbukik egyszer.

A teljes beszélgetéseket a fenti lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Tóth Zoltánnal
2023. augusztus 14., hétfő 16:20
Riporter: Bolgár György