„Klubrádió
Esti gyors

Kinek lesz jó a választási törvény módosítása után?

23/05/2023 22:42

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A Fidesz abban a luxus helyzetben van, hogy már olyan dolgokat is meg tudnak változtatni, amiről nem is olyan egyszerű első ránézésre megmondani, hogy ez vajon miért állhat az ő érdekükben – mondta Tóka Gábor, a Vox Populi választási kalauz szerzője a választási törvény módosításáról. Tóka az Esti gyors című műsorban arról beszélt, hogy az indokokat egyelőre csak spekulálni lehet, az viszont biztos, hogy a törvénymódosítást nem indokolták meg a közérdek szempontjából. 

2023. május 23. Esti gyors-részlet (2023.05.23.) Tóka Gábor
11:43
00:00

Pénzt lehet spórolni azzal, ha egy időben tartják az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat – ezzel indokolták a választási törvény módosítását Tóka Gábor, a Vox Populi választási kalauz szerzőjének tudomása szerint. Hozzátette, ez egy vitatható érv, hiszen bár a választások minden esetben pénzbe kerülnek, ugyanakkor azért tartjuk őket, mert pénzt lehet velük spórolni. Ha esetleg korábban korrupt politikusok által elfogadott törvény egy cég érdekeit képviseli a közérdek rovására, akkor ezt felülvizsgálhatják újonnan érkezett politikusok. A választott testületek tehát arra alkalmasak, hogy takarékosan és a köz érdekében járjanak el – magyarázta Tóka. 

"Ezen kérdéseket a parlamentben lehetne megvitani, viszont az erre rendelkezésre álló időt rendkívül lerövidítették, úgyhogy nem nagyon sikerült kibontani a parlamentben sem azt, hogy ez tényleg pénzt spórol-e meg" – tette hozzá.

A másik jelentős módosítás a törvényben az az, hogy az önkormányzati választáson ezentúl majd az egyéni kerületek kétharmadában kell jelöltet állítani annak a szervezetnek, amelyik kompenzációs listát is szeretne állítani azon a településen.  – mondta a szakértő. Tóka a Magyar Nemzetből idézte azt az indoklást, miszerint ezáltal lesz konzisztens a helyi választási törvény az országgyűlési választási törvénnyel, aminél a 2022-es választásokat megelőzően emelték fel 71-re azoknak az egyéni választókerületeknek a számát, ahol egy pártnak jelöltet kell indítani ahhoz, hogy kompenzációs listát állíthasson. Ugyanakkor ott az volt az indok, hogy a kamupártok indulását nehezítsék meg, viszont ez a veszély egyáltalán nem fenyeget az önkormányzati választáson – tette hozzá Tóka.  

A kompenzációs lista lényege, hogy ha elég sokan szavaztak valamilyen mozgalom vagy helyi kezdeményezés jelöltjeire, akik bár nem nyertek végül, nekik mégis legyen képviseletük az önkormányzati képviselő testületben – magyarázta Tóka. Hozzátette, az új módosítás értelmében elfordulhat olyan, hogy hiába kapott egy adott induló több szavazatot egy adott kerületben, az önkormányzati helyet mégis az kaphatja meg, akinek a jelölő szervezete az egyéni kerületek kétharmadában tudott jelöltet állítani. "Azt mondja ez a változás, hogy nem az érdekes, hogy hányan szavaztatok rátok, hanem, hogy egy indokolatlan szabályt betartottatok-e" – jelentette ki Tóka. T

Tóka szerint csak spekulálni lehet arról, hogy miért is jó a kormányzópártnak ez a törvénymódosítás. Hozzátette, a Fidesz abban a luxus helyzetben van, hogy már olyan dolgokat is meg tudnak változtatni, amiről nem is olyan egyszerű első ránézésre megmondani, hogy ez vajon miért állhat az ő érdekükben. "Most az-e, hogy a kutyapártot több jelölt állítására késztessék, vagy az, hogy esetleg ilyen helyi egyesületeknek nehezebb legyen képviselethez jutniuk a testületben a kompenzációs listán, tulajdonképpen azért, mert ezeknek az egykori közös listás ellenzéki pártoknak még nehezebb alkudozásai legyenek" – sorolt fel pár lehetséges megfejtést Tóka.

Hozzátette, nem attól jó, vagy rossz egy törvény, hogy egy adott pártnak, könnyebbé vagy nehezebbé teszi a sorsát, hanem attól, hogy az állampolgároknak valamilyen érdekét szolgálja. Jelen esetben pedig "hiányzik teljesen a közérdekkel való megindoklása ezeknek a változtatásoknak, ami nagyon kellemetlen" – nyilatkozta a Vox Populi szerzője.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/Interjú Tóka Gáborral
2023. május 23., kedd, 18:15
Riporter: Selmeci János