„Klubrádió
Esti gyors

Az összefogás legjobb barátja - Selmeci János jegyzete a választási törvény módosításáról

23/05/2023 18:04

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Orbán Viktor maga szeretné kijelölni az ellenzékét, azt az ellenzéket, akikre a választók fele biztosan nem szavaz, az ellenzékiek nagy része viszont jobb híján igen, tehát azt az ellenzéket, amit ebben a formájában mindig meg tud verni.

2023. május 23. Esti gyors - részlet (2023.05.23. Selmeci János jegyzete)
02:18
00:00

Ha Ön az összefogás híve, bocsánat, nagybetűvel, tehát az Összefogás híve, azaz azt tartaná üdvösnek, ha az ellenzéki pártok (kivéve az ellenzékinek látszó, de a Fidesz érdekében eljáró gyülekezetek) közös listán, pártszövetségben, vagy akár egy pártként indulnának el minden választáson, akkor ismét (nagyjából) közös platformra került az Összefogás legnagyobb támogatójával, Orbán Viktorral.

Az önkormányzati választást érintő, ma elfogadott törvénymódosítás azzal a következménnyel járhat, hogy az ellenzék ott is egy listára kényszerül, ahol egyébként két párt vagy pártszövetség szét tudta volna egymás között osztani a körzeteket úgy, hogy saját kompenzációs listát is tudnak állítani, és az sem kizárt, hogy a győzelemre esélyes polgármester jelölt megtalálása után annyira összevesznek majd az egyéni jelölteken, hogy egymásra indulnak, amiből könnyen összejöhet egy fideszes többség. A civil szervezetek, és a kisebb pártok esélyei csökkentek azzal, hogy több jelöltre van szükség a listás helyek megszerzéséhez, az ellenzéki Összefogás viszont a meglévő pozíciói többségét alighanem megtarthatja, a (és a széljárástól függően újakat is szerezhet), az ellenzéki pártok és káderek politikai túlélése biztosítva lesz, ez pedig aligha lenne ellentétes a miniszterelnök szándékával.

Az igazi lényeg ugyanis szerintem a választási matekon túl keresendő, és már a 2022-re szánt választási törvény módosításra is igaz volt: Orbán Viktor maga szeretné kijelölni az ellenzékét, azt az ellenzéket, akikre a választók fele biztosan nem szavaz, az ellenzékiek nagy része viszont jobb híján igen, tehát azt az ellenzéket, amit ebben a formájában mindig meg tud verni.

Ellenzéki részről politikai bátorságra, találékonyságra, határozottan képviselt világnézetre volna szükség ennek kiküszöbölésére, ezek híján viszont az Összefogás elég jó megoldásnak tűnik az érintettek, kevésbé üdvösnek a kormányváltásra vágyók számára. A kérdés már csak az, hogy a választók elfogadják-e az Orbán Viktor által tálalt, bizonyos értelemben persze laktató, de ízetlen vacsorát. 

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2023. május 23-i adásában hangzott el.