„Támogassa
Esti gyors

Balázs Péter: Szijjártó ócskán reagált az új EU-s kritikára

20/07/2023 21:36

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter hungarofóbnak nevezte az Európai Parlament alelnökét, Katarina Barley-t, aki félti a német cégeket a magyar helyzettől. Balázs Péter volt külügyminiszter szerint ez "a lehető legócskább reakció", a nyilatkozó személyét támadják ahelyett, hogy a témára reagálnának. Az interjúban a volt EU-biztos arról is beszélt, hogy nagyszájúak a fideszesek Brüsszelben, de végül minden szankciót megszavaznak. Szerinte az oroszpárti magyar kormány magányosan kapálózik egy sarokban.

2023. július 20. Esti gyors / részlet, Balázs Péter (23.07.20.)
13:13
00:00

Július végén rendkívüli parlamenti ülést tarthatnak Svédország NATO-csatlakozásáról, azonban a kormánypártok nem vesznek részt rajta, így legfeljebb jelképes értelme lehet. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig nekiment az Európai Uniónak, közölve, hogy minden Ukrajnának szánt támogatást megvétóznak, amíg az OTP-t le nem veszik az ukránok a háborúban közreműködő szervezetek listájáról.

Balázs Péter volt külügyminiszter, korábbi uniós biztos az Esti gyorsban azt monda: a vétó egyébként fontos eszköz lehet a multilaterális szervezetekben, egy ország is megállíthatja a vonatot, ha fontos szempontjait nem méltányolják, de itt nem ez történik és a magyar vétóknál általában se ez szokott. Különösen furcsa az OTP ukrajnai kezelését összekötni a fegyverszállításokkal. Az OTP fontos, a legnagyobb magyar bank, a magyar kormánynak kell foglalkoznia vele, de a megoldás érdekében. Eljárhat a kijevi nagykövet, tárgyalhatnak az ukrán illetékesekkel, de semmiképpen sem úgy, hogy fokozzák a konfliktust és áttolják más területre a problémát, amivel csak felbőszítik az ukrán felet. Így az OTP ügye se oldódik meg és Ukrajna is eleshet attól a támogatástól, amire rendkívül nagy szüksége van az orosz agresszió miatt.

Kiemelte: rengeteg példa van arra, hogy ebben a súlyos fegyveres konfliktusban Magyarország jóformán az egyetlen az euroatlanti közösségben, amely az oroszok oldalára áll. Nem kétséges, ha egy állam minden ok nélkül rátámad egy másikra, és területet akar tőle rabolni, akkor az áldozat mellé áll minden jóérzésű ország. A vétóra visszatérve úgy fogalmazott:, „egyedül, egy sarokban kapálózik a magyar kormány, nagyon rossz irányban, egyértelműen az orosz propaganda foglya, azt harsogják”. Az azonnali fegyverszünet ismételgetése (amely azt jelentené, hogy az ukránok tegyék fel a kezüket és mondjanak le a saját területeikről), a fegyverszállítás halogatása és a svéd NATO-csatlakozás halogatása mind ezt a célt szolgálja. „Igen nagy szájat nyitnak a magyar kormány képviselői Brüsszelben”, aztán csöndben megszavazzák az eddigi összes szankciós csomagot – mondta. Hozzátette: azt az oroszok is számon tartják, hogy Magyarország ilyenkor a többiekkel együtt szavaz, miközben „az oroszoknak muzsikál” a magyar média és a kormány képviselői. Tehát Balázs Péternek a kormányról a Pál utcai fiúkból Geréb ugrik be, aki elárulja a Pál utcaiakat, de a vörösingesek se fogadják be igazából.

Szijjártó Péter „hungarofób” jelzőjére reagálva azt mondta, ez úgy szamárság, ahogy van, ez a kifejezés csak a Fidesz szótárában létezik. Katarina Barley európai parlamenti alelnök, akit ezzel a jelzővel illetett Szijjártó, nem maga találta ki azokat az ügyeket, amelyekről beszélt, hanem a Spiegel című lapban panaszkodtak magyarországi német befektetők a jogbiztonság, a kiszámíthatóság hiányára és arra, hogy a „maffiaállam által felbátorított úgymond vállalkozók” egyszer csak megjelennek egy sikeres vállalatnál és erőszakosan megpróbálják átvenni – tette hozzá. Ez jogállamban nem fordulhatna elő. Jelezte, Katarina Barley nem határozhatja meg a beruházók döntéseit, a cégek azonban figyelni fognak az említett körülményekre. Ilyen esetben „a lehető legócskább reakció”, hogy a nyilatkozó személyét támadják, rágalmazzák és a konfliktust fokozzák ahelyett, hogy a témára reagálnának.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Soós Lajos

Esti gyors
2023. július 20., csütörtök 18:40
Műsorvezető: Hardy Mihály