„Klubrádió
Reggeli gyors

Texast okította Varga Judit, hogy kell jó menekültpolitikát csinálni

20/07/2023 08:24

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Szijjártó Péter New Yorkban adott interjúiban került ellentmondásba saját magával a fegyverszállítások ügyében, Varga Judit Texasban beszélt arról, hogy szigorúnak kell lennünk, kit engedünk be a földi paradicsomunkba, Nagy István Varsóban tárgyal több kelet-európai ország agrárminiszterével az ukrán gabonafélék importtilalmának meghosszabbításáról. Nemzetközi lapszemle.

Miután Szijjátó Péter a hét elején az ENSZ közgyűlésén járt, a kínai állami tv angol nyelvű adásnak, a CGTV-nek adott rövid interjút New Yorkban, arról, hogy Magyarország miért ellenzi az amerikaiak által Ukrajnának küldött kazettás bombák bevetését. Elmondta, Magyarország mindenfajta fegyverszállítást ellenez, hozzátette, egyedüliként a NATO-ban. A külügyminiszter úgy gondolja, minél több fegyvert juttatnak mások Ukrajnának, annál hosszabb lesz a háború és annál többen halnak meg. Ilyen egyszerű. Arról az interjúban egyáltalán nem esett szó, hogy ha Ukrajna nem harcolna, akkor Oroszország elfoglalná a területét.

A Delhi központú World is One News-nak, a WION tv-nek szintén New Yorkban adott csaknem 30 perces interjúban már sokkal alaposabban körbejárták az orosz-ukrán konfliktust. Például kérdésre válaszolva Szijjártó kifejezetten hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem lehetne szuverén állam, ha nem küzdene ezért, és emiatt roppant fontosak az Ukrajnának küldött fegyverek. Aztán egy kicsit ellentmondásba került saját magával, mert megismételte, amit a kínai tv-nek is mondott, hogy Magyarország viszont nem küld fegyvereket, mert békét akar. A logikai bukfenc után jött a kérdés, ha Ukrajna eveszítené a háborút, akkor nem tart attól, hogy Putyin újabb területekre vetne szemet? Szijjártó szerint nem tűnik úgy, hogy Putyin bármelyik NATO-tagállamot készülne megtámadni. Szerinte ez a háború nem a fronton fog eldőlni, hanem béketárgyaláson. Viszont Biden amerikai elnök a múlt héten már kijelentette, hogy Putyin már elvesztette a háborút – vágta rá a riporter, amit kétségbe vont Szijjártó, azt mondta, ezt a háborút senki nem nyerheti meg. Ezért az amerikaiaknak és az oroszoknak kell tárgyalóasztalhoz ülni.

Az Ukrajna potenciális NATO-tagságára vonatkozó kérdésre úgy reagált, hogy amíg az ország háborúban áll, addig úgysem lehet az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének a tagja. A svédek tagságának ratifikálását elintézte azzal, hogy egyrészt az nem a kormánytól, hanem a parlamenttől függ, másrészt kijelentette, nem hazánk fogja utolsóként ratifikálni a döntést.

Azt sem tudta igazán megmagyarázni, hogy miért rohangál Moszkvába tárgyalni, ha – mint mondja – elítéli a háborút. Azt fejtegette, hogy ilyenkor mindig elmondja az oroszoknak – nagy publikum előtt is, hogy hagyják abba az emberek legyilkolását. Hozzátette, energiabiztonságunk záloga – Oroszország.

Magyarország és az EU kapcsolatai is szóba kerültek: a külügyminiszter furcsának találja, hogy a magyar kormányt vádolják a jogállamisági elvek be nem tartásával, miközben Brüsszel is törvényt akar sérteni, ha nem engedi, hogy Magyarország betölthesse egy év múlva a soros uniós elnökséget. Képmutatónak nevezte a brüsszeli vezetést.

Varsóban tárgyal ma Nagy István agrárminiszter, s várhatóan megállapodik 5 ország – Magyarország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Lengyelország –, hogy arra kérik az EU-t, hosszabbítsák meg az ukrán gabonák behozatali, azaz importtilalmát a szeptember 15-én lejáró határidő után is – adta hírül a Reuters. Aminek most különösen erős optikája van, hisz Oroszország a héten jelentette be, hogy nem engedi a Fekete-tengeri szállítások további lebonyolítását és alternatív útvonalakat keres Ukrajna. Persze ezzel együtt ezeken az országokon keresztül továbbra is szállíthatják termékeiket – a búzát, a kukoricát, a repcét és a napraforgót, de nem árusíthatják az ukránok, hogy ne törhessék le olcsó áruikkal az érintett országok belső piaci árait. Szó van egyébként újabb termékek bevonásáról is – csirkehús, tojás és méz -, továbbá a magyar miniszter azt javasolta az EU-nak, hogy mivel a gabona szárazföldi szállítása drága, fel kellene ajánlani Ukrajnának vagy a hajózási társaságoknak egy progresszív tranzitdíj-támogatást, hogy a gabonát alternatív kikötőkbe lehessen szállítani, így nem terhelnék az európai piacokat.

Az orosz központi hírügynökség, a TASZSZ, Budapestről adott tudósítást, miszerint hazánk nem támogatja az Ukrajnának küldendő katonai 500 millió eurós segélyt, amíg az OTP-t le ne veszik a szankciós listáról Brüsszelben, aminek összeállításáért Kijevet hibáztatja Szijjártó Péter. Sőt, továbbment, az Ukrajnának küldendő következő fegyverszállítmányokat is blokkolja – ez egyébként sajtótájékoztatón elhangzott kérdésre adott válaszból derült ki.

Ukrajnai háború
 
 A Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajó 26 000 tonna ukrán kukoricával megrakva elindul az odesszai kikötőből 2022. augusztus 1-jén. Az Ukrajna ellen indított orosz háború február 24-i kezdete után ez volt az első, ukrán gabonát szállító hajó, amely távozhatott Odesszából.
 
Forrás: MTI/EPA/Török védelmi minisztérium
 

Varga Judit Texasban ült le újságírókkal a Dallas Express szerkesztőségében, és elmondta nekik, hogyan kell megoldani a menekültválságot, amiben Magyarország igazán sikeresnek mondhatja magát. Jelezte, nem fognak belemenni az EU migrációs politikájának a megváltoztatásába, mert erre nem kaptak felhatalmazást a választóktól. Úgy fogalmazott, nagyon szigorúnak kell lennünk abban, kit engedhetünk be a mi földi paradicsomunkba. Szijjártóhoz hasonlóan, aki szintén minden fórumon elmondja, hogy másfél millió ukrán menekültet fogadtunk be, Varga Judit még azt is hozzátette, hogy az egészségügyi ellátástól a lakhatásig mindent biztosítunk nekik. De tegyük hozzá, messze nem másfél millió menekültet látnak el, a Szabad Európa szerint alig 2 százalékuk maradt itt. S eközben elmondta azt is, hogy minden bizonnyal ő lesz a Fidesz listavezetője az uniós parlamenti választásokon, ezért mond le a hónap végével miniszteri posztjáról.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.