„Klubrádió
A lényeg

A magyar kormány halasztást kapott Paks II. orosz hitelére

12/07/2023 19:43

| Szerző: Klubrádió

Halasztott fizetést kapott Magyarország a Paks II. orosz hitelére, ez az információ egy orosz kormányrendeletből derült ki, nem egy magyarból. A hitelt eddig folyósító orosz állami bank nyugati szankciók hatálya alatt áll.

A portfolio.hu úgy tudja, hogy az atomerőművel kapcsolatos szerződés módosítása hamarosan a Magyar Közlönyben is megjelenik majd. Az itthoni publikáció után harminc nap alatt kell rendezni a tételeket egy új orosz intézmény felé, mert a hitelt eddig folyósító orosz állami bank nyugati szankciók hatálya alatt áll.

A módosítás része több olyan elem is, amellyel az esetleges további szankciókra készítik fel a finanszírozási tervet. Felidézik: a keretek módosításáról még áprilisban állapodott meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Moszkvában. Ezeket a módosításokat májusban hagyta jóvá az Európai Bizottság.

A módosítás része az is, hogy egyszerűsítik a hitel felhasználásának szabályrendszerét, meghatározzák, hogyan kell kezelni azt, ha a magyar fél az előre jelzettnél kevesebb hitelt hív le, és a halasztott fizetés kereteit is meghatározzák.

(Kiemelt kép: Paks II. látványterve)