„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó: Tetszik, nem tetszik, marad az együttműködés az oroszokkal

11/04/2023 17:06

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter külügyminiszter Moszkvában tárgyalt: földgázt a hosszú távú szerződésben rögzített mennyiségen felül is vásárolhat majd az ország, módosították a paksi-bővítés kivitelezési és finanszírozási szerződését, de azt még az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia. Továbbá kiderült az is: a kőolaj Ukrajnán keresztüli szállításáért továbbra sem a Mol felel. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden ismét Moszkvában tárgyal, Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettessel és a Roszatomot vezető Alekszej Lihacsovval folytatott egyeztetéseket, szó volt a földgáz- és kőolajellátásról valamint a Paks II. beruházásról is.

A miniszter úgy fogalmazott: előre borítékolható, hogy látogatása milyen reakciókat vált ki "a nemzetközi liberális fősodor" és a hazai ellenzék részéről. "Azonban mindaddig, amíg az energiaellátás ügye fizikai kérdés, és nem politikai vagy ideológiai tetszés vagy nemtetszés kérdése, addig tetszik, nem tetszik, Oroszország és az oroszokkal való együttműködés meghatározó marad Magyarország energiaellátásának biztonsága szempontjából" – hangsúlyozta.

Földgáz

Megegyeztek a felek arról, hogy Magyarországnak szükség esetén lehetősége lesz a hosszú távú szerződésben rögzített mennyiségen felüli vásárlásokra is. A megállapodásban kiterjesztették azt a lehetőséget is, amelynek alapján Magyarország a gáz aktuális árától függetlenül, késleltetve fizetheti meg a megszabott 150 eurós árszint feletti részt – számolt be a 24.hu.

Magyarország földgázellátásának 80-85 százaléka közvetlenül Oroszországból származik, így "kritikusan fontos" a számunkra az ellátás zavartalansága – mondta Szijjártó, akit arról is biztosítottak az oroszok, hogy a szankciók ellenére minden technológia, tudás és alkatrész rendelkezésre áll a Török Áramlat vezeték folyamatos üzemeléséhez, a karbantartási és fenntartási munkálatok rendben lezajlanak az idén.

Kőolaj

Megállapodás született arról is, hogy az orosz szállító továbbra is az ukrán-magyar határon adja át a kőolajat a Molnak, amely  közvetlenül rendezi a tranzitdíjat az ukrán vezetékhálózat üzemeltetőjével. Korábban felmerültek ennél nagyobb kockázattal járó megoldások is, amelyek azzal jártak volna, hogy az Ukrajnán keresztüli szállítás Magyarország felelőssége lett volna, ezt pedig a mostani helyzetben jobb volt elkerülni – mondta Szijjártó. A miniszter kiemelte: 2022-ben Magyarország kőolajellátásának mintegy 80 százaléka az Ukrajnán áthaladó Barátság nevű vezetéken érkezett.

Szijjártó Péter Moszkva tárgyalás Paks szerződés orosz zászló
 
Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala
 

Paks II.

A paksi-bővítés kivitelezési és finanszírozási szerződését módosították, hogy a beruházás minél hamarabb folytatódhasson, ezeket a változtatásokat viszont még jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak is – számolt be a Népszava.

Erre részben azért volt szükség, mert ahogy Szijjártó fogalmazott: bár a nukleáris ipar, az atomenergia nem esik szankciós intézkedések alá, a háborúra adott válaszok nem segítik a beruházás előrehaladását. Illetve a szerződések kilenc éve keletkeztek, azóta a műszaki és technológiai helyzet sokat változott.

Szijjártó szerint sok esetben politikai eszközökkel és jogtalan döntésekkel próbálják gátolni Európa-szerte Magyarország és Oroszország sikeres nukleáris együttműködését. A német kormány még mindig nem hagyta jóvá a Siemens Energy részvételét, ezzel blokkolva az irányítástechnika szállítását. A külügyminiszter még márciusban beszélt arról, hogy növelnék a szintén az irányítástechnikát gyártó és szállító francia Framatome szerepét az atomerőmű bővítésében.

A miniszter kedden bejelentette azt is, hogy befejezték az úgynevezett résfal-monitoring teszteket és ezek eredményeit benyújtották az Országos Atomenergia Hivatalhoz bírálatra, illetve átadták a paksi erőmű vezetése számára tanulmányozásra.