„Klubrádió
Reggeli gyors

Jó pozícióban vagyunk gázbeszerzésben, de kellene B és C terv

30/03/2023 14:51

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Európában és Magyarországon is elkezdődött a gáz betárolása a következő szezonra, de sosem lehet előre kiszámítani az időjárást és a világpiaci folyamatokat. Itthon is látható, hogy van kísérlet a beszerzés diverzifikálására, de kellenének további tervek. Most működik a Török Áramlat, de kérdés, hogy ez meddig marad így – mondta Szabó John, a Világgazdasági Intézet tudományos segédmunkatársa a Reggeli gyorsban.

2023. március 30. Reggeli gyors - részlet Szabó John 2023.03.30.
08:47
00:00
Általában április első felében indul meg a gáz betárolása a következő télre, idén Európában és Magyarországon is megkezdődött már március 21-én. Közben a telítettségük eleve magasabb az ilyenkor szokásosnál – számolt be a G7 gazdasági portál.

A tárolók töltöttsége "történelmi távlatban is magas", jó pozícióból indulunk neki a következő télnek, ugyanakkor rengeteg gázt kell betárolni, a piac pedig szűkösebb lesz, az orosz importot máshonnan kell pótolni. "Sok a bizonytalansági faktor" – mondta Szabó John, a Világgazdasági Intézet tudományos segédmunkatársa a Reggeli gyorsban.

Több nap is volt az elmúlt hetekben, amikor Európában több gázt tettünk be a tárolókba, mint amennyit kivettünk. Ez mindig függ az időjárástól és a világpiaci folyamatoktól is. Most például az tette lehetővé a betárazás elkezdését, hogy enyhe volt a tél Amerikában, Japánpan és Dél-Koreában is. Mind nagy fogyasztók, illetve utóbbi kettő importőr is. Ezzel párhuzamosan ezekben az országokban sokkal több szenet fogyasztottak, mint szoktak, így most jóval alacsonyabb a földgáz világpiaci ára, mint tavaly. Ugyanakkor nem tudjuk milyen lesz az áprilisi időjárás, ahogy azt sem, milyen Kína gazdasági aktivitása a következő hónapokban – magyarázta Szabó.

Az Európai Unióban 90 százalékra kell tölteni a tárolókat a fűtésszezon kezdetéig. Ezt stratégiai szempontból megtámogatták a kormányok, látszik, hogy megvan a politikai akarat az orosz gázfüggőség csökkentésére. Folyamatosan épülnek a cseppfolyósított gáz fogadására alkalmas LNG-terminálok. Idén is kulcsszerep juthat a megújuló és az energiahatékonysági beruházásoknak. Reméljük, hogy továbbra sem lankad a gáz kiváltására és a spórolásra irányuló figyelem a piacon és a kormányok részéről – mondta a szakértő.

A magyar gázpiaci helyzet természetesen függ az európai körképtől. Abszolút van diverzifikációs kísérlet itthon is, jól látszik abban, hogy lehetővé vált, hogy cseppfolyósított gáz érkezzen a horvát terminálról. Bár nagy a függőség az orosz gáztól, hiszen hosszú távú szerződésünk van, ez a fogyasztásunk felét fedi. A másik fele hazai termelésből és egyéb importból származik. Most jó pozícióban vagyunk, mivel a Török Áramlaton keresztül továbbra is jön az orosz gáz, de kérdés, hogy ez meddig marad így, el kell gondolkodni B, C és további terveken – mondta Szabó. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szabó Johnnal
2023.03.30., csütörtök 7:43
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János