„Klubrádió
A lényeg

Az európai gáztartalékok nőnek, a magyar csökken

5/01/2023 10:30

| Szerző: Klubrádió

Az Európában bevezetett szabályozások miatt a fogyasztás csökken, a hazai gáztárolókban azonban nemcsak hazai felhasználású földgázt tárolnak.

Az európai gáztartalékok november közepe óta folyamatosan csökkentek, hétfőig azonban már ötödik napja ismét nőttek, mivel több gáz került a tárolókba, mint amennyit kivettek belőlük. A magyar tárolók töltöttsége ezzel szemben továbbra is csökken – írja a g7.

Az európai gáztárolók töltöttsége jelenleg 83,5 százalékos. „A háború kirobbanását követően, tavasszal a kitűzött cél 80 százalék volt, amit már augusztus végén sikerült elérni. A létesítmények összesített telítettsége november közepén volt a csúcson, amikor a töltöttség csaknem 95,7 százalékra nőtt” – írja a lap.

Ehhez képest a magyar gáztárolók töltöttsége 2022 év végi időszakban is csökkent, és a magyar tárolók töltöttsége nemcsak 2020, hanem 2021 elején is magasabb volt, mint idén januárban.

Az európai tározók esetében a bevezetett szabályozás miatt a lakosság fogyasztása kisebb, a több országot érintő recesszió miatt is visszaesik a felhasználás. Plusz kisebb részben az algériai és norvég vezetékes import, nagyobb részben pedig az amerikai, katari, nigériai és orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) importjának megnövelésével az EU-nak sikerült az orosz vezetékes import jelentős részének kiesését helyettesítenie.

Fontos szempont viszont, hogy a magyar gáztárolókban nemcsak hazai felhasználású földgázt tárolnak, hanem olyan kereskedőkét is, akik bérlik azokat. „Ők nem feltétlenül magyarok, de még ha azok is, egyáltalán nem biztos, hogy Magyarországon adják el a tárolókban raktározott gázt” – írja a lap.