„Köszönjük,
A lényeg

Nem vizsgálja az Északi Áramlat felrobbantását az ENSZ Biztonsági Tanácsa

28/03/2023 09:40

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Csak Kína és Brazília támogatta Oroszország kezdeményezését.

Hiába szerezték meg az oroszok Kína és Brazília támogatását, az ENSZ Biztonsági Tanácsa végül nem szavazta meg, hogy külön vizsgálatot indítsanak az Északi Áramlat felrobbantásáról – írja a 444.

Legalább kilenc szavaztra lett volna szükség a sikeres kezdeményezéshez a 15 fős testületben úgy, hogy az állandó tagok (USA, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország) közül senki sem emel vétót.

Robert Wood amerikai helyettes ENSZ-nagykövet indoklása szerint az oroszok nem az igazságot keresik, hanem hitelteleníteni próbálják a svéd, a dán és a német vizsgálatokat, amelyek "átfogóak, transzparensek és pártatlanok".

Az Oroszországot Nyugat-Európával összekötő földgázvezetékeket tavaly szeptemberben robbantották fel. Az 1-es számú vezetéken ekkor már nem jött gáz Európába, mert az oroszok korábban leállították a szállítást, a 2-es pedig sosem lépett működésbe.

Az amerikai tisztviselők által áttekintett új hírszerzési adatok azt sugallják, hogy egy ukránbarát csoport hajthatta végre a támadást.