„Klubrádió
A lényeg

Paks II.: Szijjártó a németeknek szúrt oda, francia támogatást szeretne

13/03/2023 17:30

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy "Magyarország a francia Framatome szerepének további növeléséről tárgyal a paksi atomerőmű bővítésében, annak érdekében, hogy a német kormány ne tudja blokkolni az irányítástechnika szállítását." Hozzátette: "ez abszolút nem tisztességes és nem fair magatartás Németország kormányának részéről".

2019-ben röppent fel a hír, miszerint Magyarország nyugati beszállítót szerezne a magyar kormány az új paksi blokkok irányítástechnikai rendszerére. Sikerült is megállapodni a német Siemens Energy és a francia Framatome konzorciummal, ám a német kormány Oroszország Ukrajna elleni agressziója miatt egyelőre nem adta meg az engedélyt, hogy a Siemens Energy részt vegyen egy olyan projektben, amelyben orosz vállalatok is részt vesznek.

A német kormányt emiatt már többször támadta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hétfőn pedig bejelentette, hogy "Magyarország a francia Framatome szerepének további növeléséről tárgyal a paksi atomerőmű bővítésében, annak érdekében, hogy a német kormány ne tudja blokkolni az irányítástechnika szállítását."

A német kormány álláspontjáról most úgy fogalmazott, hogy "ez abszolút nem tisztességes és nem fair magatartás Németország kormányának részéről, hiszen az energiaellátás kérdése nemzeti hatáskörben van, az energiaellátás biztonsága szuverenitási kérdés".

Éppen ezért fordultak a franciákhoz, kérve a francia Framatome szerepének további növelését, hogy Berlin ne tudja tovább blokkolni az irányítástechnika érkezését. "Annak érdekében, hogy nyugat-európai irányítástechnikai rendszer legyen a paksi atomerőműben, a magyar–francia nukleáris együttműködést tovább bővítjük, a Framatome szerepét pedig tovább növeljük a paksi beruházásoknál" – jelentette be Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy Magyarország "az atomenergia területén Európában fontos vezető szerepet tölt be", és tagja azon nukleáris koalíciónak, amelyet viszont egyértelműen az "észszerű energiapolitikát" folytató Franciaország vezet. "A nukleáris energia terén fontos együttműködés jött létre Franciaország és Magyarország között, amelynek immáron gyakorlati következményei és leágazásai is vannak" – fogalmazott.

(via hvg.hu)