„Köszönjük,
A lényeg

Úgy tűnik, megszavazza a kormány a 11. szankciócsomagot

21/06/2023 15:36

| Szerző: Klubrádió

Az EU-hoz akkreditált nagykövetek megállapodtak a 11. Oroszország elleni szankciócsomagról – számolt be a hvg.hu az EU soros elnökségét ellátó svéd kormány bejelentése nyomán.

Korábban magyar tisztségviselők többször jelezték, lehetséges, hogy blokkolni fogják az újabb csomagot; Szijjártó Péter külügyminiszter májusban arról beszélt, hogy amíg az ukránok nem veszik le az OTP-t a háborút szponzoráló cégek listájáról, addig az újabb békekeret odaítélését és az újabb szankciós csomagot is vétózni fogja Magyarország.

Annak ellenére, hogy az OTP továbbra is szerepel ezen a listán, úgy tűnik, Magyarország is megszavazza a csomagot. 

A 11. csomag elsősorban azt a célt szolgálja, hogy Oroszország ne jusson olyan termékekhez, amelyeket az EU már korábban tiltólistára helyezett és amelyeket az Ukrajna elleni háborúban katonai célokra is lehet használni. Lényegében arról van szó tehát, hogy a korábbi büntetőintézkedéseket szeretnék betartatni.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitteren azt írta: az EU az intézkedéscsomaggal "további csapást mér Putyin hadigépezetére a Kremlt támogató szervezeteket célzó, szigorított exportkorlátozásokkal." Hozzátette: A kijátszás elleni eszközünk meg fogja akadályozni, hogy Oroszország szankcióval sújtott árukhoz jusson.

Címlapi kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül szólal fel az Oroszország elleni szankciók hatodik csomagjáról tartandó kétnapos rendkívüli EU-csúcstalálkozón Brüsszelben 2022. május 30-án. Forrás: MTI/EPA/Pool/AFP/Kenzo Tribouillard