„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó: Botrányos és elfogadhatatlan, hogy Ukrajna háborús szponzornak tekinti az OTP-t

12/05/2023 17:15

| Szerző: Klubrádió

Így "nagyon nehezen megyünk bele egyáltalán tárgyalásokba is a 11. szankciós csomagról" – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek informális találkozóján Stockholmban megismételte a kormány szokásos mondatait arról, hogy továbbra is "háborús hangulatot" tapasztalt a kollégái körében. "Izgatott önelégültségbe lovalta bele magát az EU azért, mert a fegyverszállításokkal elégedettek" – fogalmazott a miniszter. Ehhez képest a magyar álláspont az, hogy minél előbb tűzszünetre, béketárgyalásokra és békemegállapodásra van szükség – sorolta fel a jól ismert paneleket.

Szerinte szeptemberben a jelenlegi ukrán szabályok értelmében már 99 magyar alap- és középfokú iskola nem működhet tovább. "Ez olyan példátlan jogsértést jelent, amely európai reakcióért kiált" – hangsúlyozta Szijjártó.

Ezután áttért arra, hogy szerinte “botrányos és elfogadhatatlan”, hogy Ukrajnában a háború nemzetközi szponzorainak listájára helyezték az OTP-t. Szerinte a bank semmilyen jogszabályt nem sértett, ez a helyzet viszont változtat a magyar kormány hozzáállásán, ha az újabb szankciós csomagokról lesz szó.

"Nagyon nehezen megyünk bele egyáltalán tárgyalásokba is a 11. szankciós csomagról, nagyon nehezen tárgyalunk tovább áldozatokat kívánó gazdasági korlátozó intézkedésekről, amíg az OTP ezen a bizonyos ukrán listán rajta van" – szögezte le a külügyminiszter, majd követelte az ukránoktól, hogy vegyék le a magyar bankot erről a listáról.

Eredetileg Magyarország három személy nevének eltávolítását követelte a következő uniós szankciós listáról. 

A legnagyobb magyar bank neve körülbelül egy hete jelent meg azon a weboldalon, amelyet az ukrán kormány üzemeltet, és azokat a cégeket és magánszemélyeket gyűjtik rajta össze, akik, amelyek szerintük hozzájárulnak ahhoz, hogy Oroszország az Ukrajna elleni háborúját finanszírozni tudja. Az OTP-nél arra hivatkoznak, hogy a bank orosz leányvállalata az egyik vezető bank az orosz pénzügyi szolgáltatások piacán.

(via EUrologus/hvg.hu)