„Klubrádió
A lényeg

Uniós diplomata a vétófenyegetésről: Mit mondhatnék? Ez Magyarország!

18/05/2023 13:09

| Szerző: Klubrádió

Egy név nélkül nyilatkozó diplomata szerint Magyarország hamis érveket használ és a fenyegetőzés időzítése is nagyon szerencsétlen, Ukrajna ugyanis éppen ellentámadásra készül az orosz megszállók ellen.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Szijjártó Péter azzal magyarázta a magyar kormány vétófenyegetését az ukrán fegyvervásárlásra szánt uniós pénzekkel kapcsolatban, hogy az OTP tiltólistán van Ukrajnában.

A magyar kormány újabb vétófenyegetését így kommentálta egy neve elhallgatását kérő tagországi diplomata Brüsszelben az Euronewsnak: "Mit mondhatnék? Ez Magyarország!"

Szijjártó Péter azt is belengette, hogy nemcsak az Európai Békekeret – ebből finanszírozza az Unió az ukrán fegyvervásárlásokat – további folyósítását tervezik blokkolni, hanem az EU Oroszország elleni 11. szankciós csomagjáról sem hajlandóak addig tárgyalni, ameddig nem kerül le az OTP a listáról – írja a hvg.hu.

A név nélkül nyilatkozó diplomata szerint Magyarország hamis érveket használ és a fenyegetőzés időzítése is nagyon szerencsétlen, Ukrajna ugyanis éppen ellentámadásra készül az orosz megszállók ellen. Az Euronews forrása azt javasolta, hogy Magyarország közvetlenül Ukrajnával rendezze a vitáját és ne vonja be abba az Európai Uniót.

Egy másik név nélkül nyilatkozó diplomata szerint viszont az EU közvetíteni fog Magyarország és Ukrajna között az OTP Bank ügyében.