„Klubrádió
A lényeg

1956-ra is figyelmeztette Szíjjártót az új szlovák külügyminiszter

3/07/2023 17:48

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel tárgyalt hétfő délelőtt Budapesten Miroslav Wlachovský. Az új szlovák külügyminiszternek májusi kinevezése óta ez volt a harmadik hivatalos külföldi útja, Csehország és Lengyelország után látogatott Magyarországra.

Az orosz-ukrán háború megítélésében van a legnagyobb véleménykülönbség a szlovák és a magyar külügyminiszter között. „A szlovák álláspont világos és egyértelmű: megbocsáthatatlan orosz agresszió történt, ezért kötelességünk segíteni Ukrajnát minden lehetséges eszközzel” – mondta Wlachovský. Szerinte Szlovákiának és Magyarországnak egyaránt érdeke a stabil, szuverén Ukrajna, amelyet katonailag nem győztek le, amelyik maga határozhat arról, hogy mikor és milyen feltételek mellett kezdi meg a béketárgyalásokat.

A szlovák külügyminiszter emlékeztette magyar kollégáját, hogy 1956-ban Magyarország is az orosz túlerővel harcolt. Elmondta, hogy amikor ő először érkezett Budapestre, még 1975-ben vagy 76-ban, a házakon látszottak az 1956-os forradalom nyomai. A miniszter édesapja, Karol Wlachovský elismert szlovák fordítója a magyar irodalomnak, és jelenleg is Budapesten él.

„Édesapám akkor elmondta, hogy ezek a szétlőtt házak a szovjet-orosz invázió eredményei, amikor a magyarok harcoltak a szabadságukért 1956-ban – utalt az 1956-os eseményekre Wlachovský. – A magyarok 1956-ból, mi 1968-ból emlékezhetünk arra, hogy mit jelent, ha ilyen seregek törnek be az országba, ezért át tudjuk érezni az ukránok helyzetét.”

A Wlachovsky által elmondottakra Szijjártó nem reagált.

A szlovák külügyminiszter kitért Svédország NATO-csatlakozásának blokkolására is: szerinte egyértelműen erősítené a katonai szövetséget a bővülés, jó lenne, ha mihamarabb szavazna róla a magyar országgyűlés.

(via Paraméter.sk)