„Klubrádió
A lényeg

120 EP-képviselő elvenné Magyarországtól a szavazati jogot az Európai Tanácsban

12/01/2024 17:17

| Szerző: Klubrádió

Péntek délutánig az Európai Parlament (EP) 705 képviselőjéből 120 írta alá Petri Sarvamaa finn kereszténydemokrata EP-képviselő kezdeményezését, hogy a hetes cikkelyes eljárás keretében fosszák meg Magyarországot a szavazati jogától a kormányok képviselőiből álló döntéshozó EU Tanácsban – írja a Népszava.

A lap szerint a hétfőn elindított petícióhoz döntően az EP öt frakcióját képviselő politikusok csatlakoztak: kereszténydemokraták, szocialisták, liberálisok, zöldpártiak és a szélsőbalhoz tartozók. Magyar EP-képviselők nincsenek az aláírók között, van viszont egy finn szélsőjobboldali és egy populista olasz támogatója is a kezdeményezésnek.

Sarvamaa az aláírásokkal ellátott levelet elküldi Roberta Metsolának, a képviselő-testület elnökének, akitől azt várja, hogy támogatni fogja az indítványt tartalmazó parlamenti határozatot. "A levél sikere rávilágít, hogy sürgősen foglalkozni kell Orbán Viktor lépéseivel. Ezután kulcsfontosságú lenne, hogy a lehető leghamarabb felmérjük a petíció ötletének általános támogatottságát a plenáris ülésen" – írta a képviselő a Népszavához eljuttatott nyilatkozatában.

Mivel a jövő héten a parlament egyébként is szavaz a magyarországi jogállamiságról szóló állásfoglalásról, a finn kereszténydemokrata politikus valószínűnek tartja, hogy javaslata valamilyen formában bekerül a határozatba. Az általa által javasolt szankció lehetőségét a magyar kormánnyal szemben még a 2018-ban elkezdett hetes cikkelyes eljárás tartalmazza. A procedúra végén a tagállamok korlátozó intézkedésekkel sújthatják Magyarországot, amiért a kormány súlyosan és tartósan megsérti az Unió értékeit. Ezek egyike lehet a szavazati jog megvonása  – olvasható a Népszava cikkében.