„Támogassa
Esti gyors

Balázs Péter szerint Orbán nem fogadja el Meloni ajánlatát, mert többre vágyik

12/01/2024 22:44

| Szerző: Klubrádió

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a hírek szerint meghívta Orbán Viktort a pártcsaládjába, cserébe Ukrajna pénzügyi támogatásért és a magyar-ukrán kapcsolatok javításáért. Balázs Péter volt uniós biztos, korábbi külügyminiszter szerint Orbán nem fogadja el Meloni ajánlatát, mert ennél többre vágyik, egyesíteni akarja a két szélsőjobbos frakciót és ott pozíciót szerezni. Azonban a szakértő úgy véli, ez hiú remény.

2024. január 12. Esti gyors / részlet, Balázs Péter (24.01.12.)
05:56
00:00

A Bloomberg értesülései szerint Giorgia Meloni olasz miniszterelnök azt ajánlotta fel Orbán Viktornak, hogy ha elfogadja Ukrajna európai uniós pénzügyi támogatását, lemond a vétóról és javít az ukrán elnökhöz fűződő kapcsolatán, akkor utat nyit a Fidesz számára az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládjába, amelynek Meloni pártja az egyik nagyon fontos tagja az Európai Parlamentben.

Balázs Péter volt uniós biztos, korábbi külügyminiszter az Esti gyorsban úgy fogalmazott: ezt bőségesen el lehet képzelni. Júniusban EP-választás lesz, a Fidesznek van 12 képviselője, az már számít, el tudja képzelni, hogy Meloni jó néven venné, ha Orbán csatlakozna. Azonban ezt a hírt fordítva is lehet értelmezni: Meloni azt mondta Orbánnak, hogy ha nem változtat az Ukrajnával kapcsolatos politikáján, ne számítson arra, hogy az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) befogadják. Ebben a pártcsaládban van a volt lengyel kormánypárt, a PiS is, amelytől a Fideszt legfőképpen az oroszokhoz fűződő kapcsolata választja el. Azt is el tudja képzelni, hogy Meloni tényleg próbálkozik valamiféle közvetítéssel a február elsején következő kormányfői EU-csúcs előtt, mondván, hogy ha Orbán abbahagyja a vétózást, elengedi az ukrán ügyet, akkor annak ilyen pozitív hozadéka is lehet.

A szakértő szerint annál minden jobb, mint ahogy most a fideszesek „kóvályognak a folyosón, ülnek a leghátsó sorokban”, frakció nélkül, és nincsenek olyan jogaik, mint a pártcsaládokhoz tartozó képviselőknek, vagyis a nagy többségnek. Miután kitessékelték a Néppártból a Fideszt, illetve maga lépett ki az utolsó pillanatban, mert tarthatatlanná vált a helyzete, régen beléphetett volna két pártcsaládba: az említett ECR-be vagy az attól is szélsőjobbra található Identitás és Demokráciába, ahol az ő igazi „elvtársaik” találhatók, mint az olasz Matteo Salvin és a francia Marine Le Pen pártja, valamint a német AfD. De Orbán Viktor nem is erről álmodozik a szakértő szerint, hanem egészen másra gondol: arra, hogy egyesülne ez a két csoport, és ő ott valamilyen szerepet kapna, azonban Balázs Péter úgy véli, ez hiú remény.

Szerinte Orbán nem fogadja el Meloni ajánlatát, mert ennél sokkal többre vágyik. Ez jelenleg viszonylag kis pártcsalád, és a mérsékelt konzervatívok, vagyis a Néppárt, illetve a progresszívek, a liberálisok, a zöldek és a szociáldemokraták úgy is többséget alkothatnak majd június után, ha az bejön, amire tippelnek, és a szélsőjobb valóban megerősödik.

Ezt a témát járta körül jegyzetében Selmeci János is. Az Esti gyorshoz képest friss hír, hogy Orbán Viktor hivatalosan nem kérte a Fidesz felvételét az Európai Konzervatívok és Reformerek EP-képviselőcsoportjába – ezt az ECR szóvivője, Michael Strauss közölte a Politicóval péntek este.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2024. január 12., péntek 18:30
Műsorvezető: Selmeci János