„Támogassa
A lényeg

Jön a pedagógusbér-emelés január 1-jén

30/12/2023 10:03

A péntek esti Magyar Közlönyből derült ki, mennyivel is nőhet a pedagógusok fizetése január 1-től.

Nem kereshet senki bruttó havi 528.000 Ft-nál kevesebbet, az átlagos béremelés 32,3%-os lesz – derül ki a Belügyminisztérium által megígért, pénteken éjjel megjelent kormányrendeletből (melyet az ukrajnai háború miatti veszélyhelyzetre hivatkozva nem törvényként terjesztettek be).

A béremelést hosszú ideje az EU által biztosított forrásokhoz kötötte a kormány, és mivel az uniós pénzek egy részét megkapta Magyarország egy decemberi döntés szerint, így nincs akadálya a pedagógusbérek rendezésének sem. A rendelet közli, hogy a pénzt az iskolafenntartók csak béremelésre használhatják, és minden pedagógus munkakörben foglalkoztatottra érvényes, a gyermekvédelmi intézményekben is.

Az Európai Bizottság jogi állásfoglalására hivatkozva a pedagógusok átlagos bérének átlagos el kell érnie a felsőfokú végzettségűek 2024. évre várható átlagbéréhez viszonyított arányának legalább a 71,8%-át, a szükséges forrást a BM megadja, és amennyiben jobban nő az értelmiségi átlagbér, az emelés is nagyobb mértékű lesz.

A béremelés így alakul: a gyakornokok havi illetménye bruttó 528 800 forint. A pedagógus i. besorolás alá tartozók havi illetménye minimum 538.000 Ft ezer forint, pedagógus II. kategóriánál 555.000 forint, mesterpedagógusok esetében 630.000 Ft, kutatótanároknál pedig minimum 750.000 forint. Bizonyos tantárgyak és fokozatok esetén további 2-4%-os illetményemelésre is lehet számítani.