„Klubrádió
Belső közlés

Eörsi István: Bugyi a szélben

22/10/2022 19:31

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felvolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Eörsi István Bugyi a szélben és Két konda című verseit hallgathatják meg Valcz Péter előadásában.

2022. október 22. Belső közlés (2022. októberber 22.) Eörsi István - Bugyi a szélben (Valcz Péter)
00:26
00:00

Eörsi István a huszadik század második felének jelentős közéleti szereplője volt Magyarországon, az 1956-os forradalomban való részvételétől kezdve egészen a rendszerváltás után vállalt publicisztikai szerepvállalásáig, amelynek keretében az általános nagyvárosi értelmiségi hozzáálláshoz képest elvhűbb és egyénibb álláspontjait fejtette ki. Bár életének meghatározó vonulatát ezek képezték, az irodalom különböző műfajaiban is számottevő életművet alkotott, ezek közé tartoznak azok a versei is, amelyek közül mától újabb kettőt hallgathatnak meg itt, a Klubrádió honlapján is. A verseket Valcz Péter színművész olvasta föl a Belső közlés című irodalmi műsorunk Eörsire emlékező adásában. Az adásban elhangzott versek közül kettőt, az egyaránt az 1956-os forradalomhoz köthető Románc az ulti-csatatér lovagjairól és Ma húsz éve című verseit már korábban is elérhették internetes irodalmi rovatunban is, akárcsak Krassó Miklósra emlékező esszéjét, de Gregory Corso verseit is az ő fordításában hallgathatták meg Hegedűs Barbara színművésznő előadásában, amelyet két ízben is bemutattunk már a honlapunkon is: erre, illetve erre a hivatkozásra kattintva hallgathatják meg őket.

2022. október 22. Belső közlés (2022. októberber 22.) Eörsi István - Két konda (Valcz Péter)
00:47
00:00

A mától meghallgatható két verse a rendszerváltás tájékán, illetve azt követően keletkezett. A fentebbi hangsávon hallható Bugyi a szélben című verse az őrá jellemző pajkossággal ötvözi az elméleti kategóriák és az élet biológiai oldala iránti, egyként múlhatatlan és egyenlő arányban heves érdeklődését. Két konda című verse pedig, amelyet a második hangsávra kattintva hallgathatnak meg, a rendszerváltás politikai miliőjére reagál. Ma már talán szűklátókörűnek ítélnénk a vers szerzőjének pozícióját, amikor a népi és nemzeti közéleti pozíciókat illeti gúnnyal, ugyanakkor kortörténeti dokumentumként és Eörsi pályájának fontos elemeként továbbra is érdekesnek tekinthető a költemény, amellyel kapcsolatban egyébként Tükörfordítás című kulturális tényfeltáró és ismeretterjesztő műsorunk tavalyi adásában is foglalkoztunk a nemzethez való kiegyensúlyozott viszony kérdésével.

A verseket a hangsávok melletti lejátszás gombokra kattintva lehet meghallgatni.

A versek eredeti, írott változata:

Bugyi a szélben

Bugyi leng a szélben
szárítókötélen,
felduzzad majd lelapul,
ahogy a szél belefúj.

Aki odabámul,
őszintén elámul –
milyen ritka alkalom:
forma van, nincs tartalom.

Két konda

Új sertések muzsikálnak
          öröklött melódiát,
belerengnek a rózsás hájak:
          „Isten, röfröf, család.”

A másik konda ma bágyadt,
          túl sok korpát zabált,
szokásból böffeni már csak:
          „Az állam, röfröf, a párt.”

De mind egymásra talál majd,
          kit egymásra szán az Ég,
és kórusban dalolásznak:
          „A nemzet, röfröf, a nép.”