„Klubrádió
A lényeg

A 2605 tankerületi hivatalnok többet keres, mint a 106 ezer iskolai közalkalmazott összesen

19/10/2022 07:22

A szétrohadó közoktatásnak azért vannak napsütötte kis szigetei, ezek a tankerületek, ahol a 24.hu összesítése szerint egyáltalán nem jellemző a lepusztultság és az alacsony fizetés: "a tankerületek saját magukra nem sajnálták a pénzt, a tanárokra annál inkább".

 
Tüntetés a Belső-Pesti Tankerületi Központ előtt
 
 
Fotó: Bodnár Barna
 

 

A 2605 tankerületi hivatalnok több jutalmat kapott, mint a több mint 106 ezer iskolai közalkalmazott összesen, és ez a helyzet a béren kívüli juttatásokkal is, írja a lap. A Kölcsey gimnázium miatt hírhedtté vált Belső-pesti Tankerületi Központ vezetője például egymaga több mint kétszer annyi jutalmat vett fel 2020-ban, mint a tankerület háromezer tanára összesen. 

A tankerületi hivatalnokok átlagosan 562 ezer forintot kaptak, miközben a pedagógusok (és ebben már az iskolaigazgatók is benne vannak) átlagban 10 500 forint jutalomban részesültek, de mivel ez átlag, azt jelenti, hogy rengetegen semmit nem kaptak.

A tankerületek bőséges cafetériát is biztosítanak a dolgozóinak (átlagosan havi 32 ezer forint értékben), miközben a tankerületek felében egy fillér béren kívüli juttatást sem járt a tanároknak.

Akadnak olyan tankerületek, amelyek kevesebb túlórapénzt, helyettesítési és ügyeleti díjat fizettek a pedagógusaiknak, mint amennyi jutalmat adtak a saját dolgozóiknak.

Szinte minden tankerületi igazgató felvett 1–2 milliós jutalmat az év végén, de akadtak olyan vezetők is, akik 4,5 millió forint extrapénzben részesültek.

A 60-ból 23 tankerület nem is tette közzé a 2021-es beszámolóját, sőt, van, amely ezt évek óta nem teszi meg, írja a lap.

A legjobban Berettyóújfalui Tankerületi Központ vezetői jártak: három vezető összesen 13 millió 448 ezer forintot kapott 2019-ben, miközben a tankerületükhöz tartozó 1722 pedagógust összesen 84 ezer forint jutalomra tartották érdemesnek, írja a lap.

Összesen tizenegy olyan tankerületet találtak, ahol a tankerületi igazgató több jutalmat kapott, mint az alá tartozó tanárok összessége. (A berettyóújfalui és a belső-pestin kívül, a dunakeszi, a dunaújvárosi, a debreceni, az észak-budapesti, a külső-pesti, a karcagi, a szerencsi, a szombathelyi és váci.

A tankerületi hivatalnokok között 1 milliárd 477 millió forintot osztottak ki. A tankerületi hivatalnokokon kívül még a magániskolák vannak kivételezett helyzetben.