„Klubrádió
A lényeg

A szülészeti osztály fele beadta felmondását a Szent Imre kórházban

20/10/2022 13:55

| Szerző: Klubrádió

A Népszava információi szerint a Szent Imre kórház szülészeti osztályának 28 szakdolgozója közül eddig 14-en adták be a felmondásukat. A döntés mögött bérfeszültség is állhat – írja a lap.

A keddi hírek még arról szóltak, hogy a budapesti Szent Imre kórházban tíz szülésznő adta be a felmondását, és még többen tervezik ezt a lépést a következő napokban. Az RTL Híradójában az hangzott el: a döntésük oka, hogy az intézmény november elsejétől már nem engedélyezi, hogy a választott szülésznők beosztásukon kívül is bent lehessenek a szüléskor.

A Népszava értesülései szerint viszont ennél rosszabb a helyzet: a legfrissebb információk alapján a szülészeti és nőgyógyászati osztály szakdolgozóinak fele, 28-ból 14 ember adta be felmondását.

Egy, a Népszavához eljuttatott levélből az derül ki, hogy nem pusztán az új szabályok állhatnak a felmondások hátterében. A szülészeti és nőgyógyászati osztály szakdolgozói már hónapokkal ezelőtt, még július 14-én írtak a követeléseikről az egészségügyi intézmény vezetésének. Hasonló bérrendezést akartak, mint a diploma nélküli műtősnők, akik akár kétszer annyit kereshetnek, mint egy diplomás szülésznő. Van, aki az érintettek közül úgy tudja: levelüket az intézmény menedzsmentje továbbította az Országos Kórházi Főigazgatóságra, ahonnan október elejére ígértek választ.

A lap megkereste a kórházat, és ezt a választ kapta: „A Szülészeti-és Nőgyógyászati Osztály szakdolgozói nyáron több javaslatot és kérést fogalmaztak meg, amelyek kórházunk vezetése továbbított az Országos Kórházi Főigazgatóság felé. Válaszuk szerint a bérkövetelés az intézmény költségvetéséből, a szükséges pénzügyi fedezet rendelkezésre állása esetén lett volna teljesíthető, erről a dolgozókat is több alkalommal tájékoztattuk. Az idei költségvetésből – a megnövekedett költségek miatt – nem tudtunk elkülöníteni fedezetet, de továbbra is keressük a megoldást. A Szülészeti-és Nőgyógyászati Osztály szakdolgozói ugyanakkor a jogszabályi előírásoknak megfelelően a szakterületük szerint előírt maximális pótlékot kapják a kórháztól. 2022. november 1-től a szabad szülésznő választás úgy tudjuk biztosítani, hogy a szolgálatban lévő szülésznők közül a kismama kiválaszthatja azt, akinek az együttműködését szeretné kérni a szülés alatt.

Úgy tudják, a kórház vezetése egyelőre a szakdolgozók belső vezénylésével próbálja a szülészetről hiányzókat pótolni az egyes műszakokban.

Múlt szombaton derült ki, hogy a Szent Imre kórház szigorítja szülési szabályait. „A vajúdás és szülés kísérésének biztonsága érdekében a szülésznők munkaidőn túli szülőszobai jelenlétét 2022. november 1-től megszüntetjük” – írták.